LOBIRANJE

Dodik traži dosljednu primjenu primjene Daytonskoga sporazuma

Foto: VL FOTO
Dodik traži dosljednu primjenu primjene Daytonskoga sporazuma
24.10.2011.
u 09:50
Dodik i njegovi suradnici predstavili su gospodarske potencijale RS s naglaskom na sektor energetike, infrastrukture, poljoprivrede i proizvodnju hrane.
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nastavio je vrlo aktivnu turneju po Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon brojnih lobističkih i drugih susreta u Washingtonu, Dodik je otputovao u Chicago, gdje je sudjelovao u radu okruglog stola koji je organiziranom u Srpsko-američkoj gospodarskoj komori.

Jačanje gospodarstva

Dodik i njegovi suradnici predstavili su gospodarske potencijale RS s naglaskom na sektor energetike, infrastrukture, poljoprivrede i proizvodnju hrane. Međutim, ono što je za predsjednika RS-a mnogo važnije su političke poruke koje je on prenio svojim sugovornicima u Americi. U tom svjetlu treba promatrati i njegov susret s bivšom kongresnicom Melissom Bean, kojoj se zahvalio, kako se navodi, na naporima koje je uložila i ulaže u predstavljanju i zastupanju srpskih interesa u američkoj administraciji i javnosti. Upoznao je Melissu Bean s pozicijom RS-a u kontekstu ukupnih odnosa u BiH i stavovima predstavnika RS-a koji se tiču aktuelnih pitanja u BiH. Naveo je i da RS nastoji da uspostavi što čvršće odnose sa srpskom dijasporom, uključujući i srpsku zajednicu u SAD-u. Upravo je brojna srpska zajednica u SAD-u bila glavna logistička potpora Dodiku u pokušajima da američkoj administraciji što je moguće više približi poglede RS-a na bh. krizu. Nije tajna da imidž RS-a u Americi i uopće na Zapadu, nije dobar, te da se u mnogim prijestolnicama kritički odnose prema ponašanja vlasti u RS-u.

Politika i odnosi

Dodik u SAD-u zagovara politiku dosljedne primjene Daytonskog sporazuma, koja RS-u jamči čvrstu autonomnu poziciju unutar BiH. Iako je u više navrata izjavio kako RS-u postojeće stanje bez nove vlasti na razini BiH ne stvara velike probleme, sigurno je da i Dodik želi međunarodnoj zajednici pokazati da on nije problem u BiH, kako to pokušavaju prikazati bošnjački politički krugovi i sarajevski mediji.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.