GRADITI ODNOSE

Dodik: RS sigurno neće doprinijeti destabilizaciji BiH

Foto: Dejan Moconja/VLM/Pixsell
Dodik: RS sigurno neće doprinijeti destabilizaciji BiH
21.02.2011.
u 09:36
Dodik je ponovio kako u Bosni i Hercegovini ne postoji plan protiv Bošnjaka
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je spremnost da gradi BiH, ali samo pod uvjetom uvažavanja i prihvaćanja RS-a.

Uvažavanje i poštivanje

Gostujući u programu TV1, Dodik je poručio da RS sigurno neće doprinijeti destabilizaciji BiH koju je, kako kaže, moguće graditi samo u duhu uvažavanja i poštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Istodobno je ukazao na to da je realnost da se RS i FBiH sve više udaljavaju, a da bilo čija dominacija u BiH ne vodi ničemu dobrom, kao ni cinizam političkog Sarajeva. - Postoji nametnuti stereotip da sam ja i moja politika protiv BiH, što nije točno. Ja sam protiv koncepta koji pokušava razgraditi autonomiju RS-a i njene nadležnosti. Želimo da Republika Srpska bude što jača i mislimo da možda time jačamo i cijeli projekt države BiH, kazao je Dodik istaknuvši da je mnogo veća arogancija i neuvažavanje Sarajeva prema Banjoj Luci nego što je to obratno. Za učestale najave raspisivanja referenduma o statusu RS-a Dodik je kazao kako su to uvijek bile reakcije na način na koji se RS osporavala i nipodaštavala. Poručio je da će se zalagati da BiH što prije podnese aplikaciju za kandidacijski status u EU-u te istaknuo da je neophodno vršiti pritisak na europske zemlje kako bi ona bila prihvaćena. Dodik je istaknuo da je suštinski problem BiH neoliberalan model ekonomije koji su stranci uspostavili nakon rata, a koji je kasnije doprinio neracionalnom tržišnom otvaranju granica BiH i potpuno spekulativnom procesu privatizacije.

Suradnja stranaka


Kada je, pak, riječ o suradnji s HDZ-om BiH i čelnikom ove stranke Draganom Čovićem, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je ustvrdio kako nije točno da postoji bilo kakav dogovor Srba i Hrvata protiv Bošnjaka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

TU
Tuce
11:26 21.02.2011.

i sad mi treba da ti vjerujemo,pa sam si rekao sto se dogovoris vredi samo jednu noc a to si dokazao stutinu puta,te tvoje izjave znaju i vrapci na grani,malo si postao fleksibilnij posle sastanka sa kancelarkom Merkel posle sasatanka sa njom imao si neko kiseo osmjeh kao da si jeo zelene oskoruse,ali slijedi jos jedan sastanak snjom,kako ces posle njega izgledat sam bog zna.dobro rece Ivo Andri;nista gore nego kad pamet zasuti,budala progovori a fukara kad se obogati.

KR
krtica
04:16 22.02.2011.

I Hrvati su spremni graditi bolju, sretniju , ravnopravniju i slobodnu BiH ali pod uvjetom da prihvacanja hrvatskog entiteta, ravnopravnosti hrvatske nacije s ostalim nacijama u BiH, jednakopravnim zastupom u vlasti, vojsci, politici i javnom radu BiH. Nadglasavanje vodi u propast, vodi do zaostravanja situacije u BiH, do krijesnica koje mogu dovesti do onoga sto nitko ne zeli da pocme na terenu. To bi bila propast za sve nacionalnosti BiH.

AP
apavlovi
06:57 23.02.2011.

Cijeli intervju sam pregledao i nisam našao zamjerke ni jednoj izjavi.Začudilo me kako on govori jer dosad i nisam obraćao pažnju na njegove izjave ali po ovome se vidi da je potpuno realan i u pravu.