TJEDAN DOGOVORA

Dodik i Lagumdžija ponovno se susreću u Sarajevu

Foto: VL FOTO
Dodik i Lagumdžija ponovno se susreću u Sarajevu
28.10.2012.
u 10:20
Hrvatske stranke inzistiraju da treba formirati istu vladajuću koaliciju na svim razinama.
Pogledaj originalni članak

Intenzivna komunikacija između lidera vodećih političkih stranaka nastavlja se predstojećeg tjedna oko razrješenja krize na državnoj, ali i federalnoj razini čime se otvaraju nove mogućnosti za čvrst dogovor o vlasti na koji se uz manje svijetle trenutke praktično čeka od okončanja općih izbora. Ovo razdoblje obilježeno je jednom od najvećih kriza sustava kojoj su doprinijeli i predstavnici međunarodne uprave koji su po svaku cijenu nastojali instalirati vlast SDP-a i SDA. Prvi u nizu sastanaka je već u utorak kada će se vodstvo SNSD-a, koje se odlučilo za interesnu političku vezu, sastati s dužnosnicima SDP-a BiH. U ponudama u kojima ništa manje nije bila izdašna niti SDA praktično nudeći financijska sredstva Turske, SNSD je vjerojatno napravio presudni korak koji bi mogao definirati odnose u sljedećih dvije godine. Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija će u uzvratnom susretu u Sarajevu pokušati utvrditi imenitelje zajedničkog dogovora kako se ne bi ponavljali nesporazumi poput glasovanja u UN-u.

Svatko ima svoj interes

Svi imaju svoje razloge i argumente za izlazak iz krize, ali postoji načelna suglasnost kako ovakav status quo ne odgovara nikome. Rekorder po broju bilateralnih sastanaka proteklih dana svakako je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, čija je stranka neupitni partner za sve pregovarače o rekonstrukciji vlasti. Čović je nakon izbora imao susrete sa svim lidera vodećih stranaka, a nedavna sjednica Doma naroda bila je prilika za dodatnu razmjenu mišljenja i s prvim čovjekom SDA Sulejmanom Tihićem. U svim razgovorima Čović zastupa zajednički hrvatski stav dogovoren s HDZ-om 1990., da treba formirati istu vladajuću koaliciju na svim razinama. Jasno je kako dva HDZ-a najveći interes imaju za ulazak u vlast na federalnoj razini. Stoga i njihov odnos prema rekonstrukciji državne vlasti u najvećoj mjeri ovisi o odnosima na razini Federacije BiH. No, posljednjih dana postalo je očito kako HDZ-u nije dovoljan samo SDP za provedbu takve inicijative. Imajući u vidu prvenstveno taj interes dva HDZ-a nastoje naći rješenje u situaciji kada postoje žestoke podjele između probošnjačkih stranaka, ali i na relaciji SNSD-SDP. Razgovori koje su proteklih dana u dva navrata imali čelnici SDP-a i SNSD-a, barem za javnost, nisu polučili konkretne rezultate u smislu potpisanog dokumenta kakav je navodno Dodik sklopio sa čelnikom SDA Sulejmanom Tihićem. No, glasovanje u Domu naroda Parlamenta BiH, odnosno povlačenje zahtjeva za smjenom Lagumdžije je znakovita. Jesu li i kako prevladane razlike između dvije socijaldemokratske stranke, vidjet će se nakon budućih susreta, ali i moguće ponovnog glasovanja o Lagumdžijinoj smjeni.

Novi saveznici

Jedno je sigurno, SDA i SDP traže što sigurniji način da ostanu u vlasti, ali i da konkurentsku stranku pošalju u oporbu, bilo da se sada radi o entitetskoj vlasti ili pak županijama. Vrlo jasno izražen interes u cijeloj priči traži do sada oporbeni SBB, čiji predsjednik, Fahrudin Radončić, još uvijek ustrajava na ranije dogovorenom savezu sa SDP-om. Izravne komunikacije između čelnika SDP-a i SDA Zlatka Lagumdžije i Sulejmana Tihića nema, iako su postojali jasni diplomatski pokušaji ponjaprije Turske da dođe do njihove pomirbe. U međuvremenu obojica pokušavaju naći nove i sačuvati stare saveznike.

Tako treba gledati i na posljednje razgovore Sulejmana Tihića s predsjednikom HSP-a Zvonkom Jurišićem. Suočen s političkom marginalizacijom, lošim izbornim rezultatima i pobunom u vlastitim redovima Jurišić se nastoji uključiti u pregovore o rekonstrukciji vlasti. Jasno je, naravno, kako HSP danas niti izbliza ne može računati na poziciju kakvu je stjecajem okolnosti i političke trgovine imao prilikom formiranja famozne platformaške koalicije koja je od početka ove godine praktično u stalnoj fazi raspadanja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.