Milorad Dodik

Dodik dao suglasnost za potpisivanje ugovora BiH s RH

Foto: Dejan Moconja/VLM/P
Dodik dao suglasnost za potpisivanje ugovora BiH s RH
18.06.2013.
u 17:45
Traže da se u svim sljedećim pregovorima uključe predstavnici RS-a
Pogledaj originalni članak

"Kao predsjednik dao sam suglasnost da se usvoje ti ugovori, svjesni manjkavosti u proceduri i rješenjima, ali i toga da bi njihovo neusvajanje napravilo veće probleme. Zato smo išli sustavom manje štete, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdivši tako da RS daje suglasnost da se potpišu ugovori BiH s Hrvatskom o graničnim prijelazima i pograničnom prometu.

Ipak, traže da se u svim sljedećim pregovorima uključe predstavnici RS-a, jer je, kaže, i ona sastavni dio BiH i mora se uvažavati, jer se u suprotnom „riskira da nema dogovora u BiH“.

- Uvjet za usvajanje tih sporazuma jeste da se ispita odgovornost za propuste u dosadašnjem dogovaranju i naprave određeni balansi između onog što sada ima i potreba, rekao je Dodik i podsjetio da je samo granični prijelaz Gradiška u RS-u registriran kao prijelaz za robu biljnog i životinjskog porijekla, a svi ostali su u FBiH.

Smatra kako bi i granični prijelazi Brod i Gradina mogli također imati tu vrstu prometa, a zbog, kako kaže, neuključivanja predstavnika iz RS-a u nadležno povjerenstvo došlo je do eliminacije onoga što su potrebe RS-a.

Ističe kako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović jučer opravdano skrenuo pažnju na jednu neprihvatljivu praksu „da se ne vidi uključenost organa RS-a u svim dogovorima vezano za BiH“ te smatra da ne stoje tvrdnje ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića jer, kako je naveo, bez RS-a ni BiH nije u punom kapacitetu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.