MATIČNE KNJIGE

Dobivali tuđe JMBG-ove

Foto: vl
Dobivali tuđe JMBG-ove
06.05.2011.
u 10:32
Županijsko tužiteljstvo Š. Brijeg podnijelo je izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv triju osoba iz MU-a Ljubuški
Pogledaj originalni članak

Brojne pogreške u matičnim knjigama u Ljubuškom, koje su zbog propusta većeg broja osoba rađene godinama, ovih dana su došle na naplatu.

Tri različita broja

Naime, budući da se dogodilo da neke osobe iz ove općine, koje su rođene u vrijeme rata, u ovoj općini uopće nemaju svoj matični broj, s druge strane neki Ljubušaci imaju čak tri različita matična broja te zbog toga ne mogu izvaditi dokumente, u cijelu se priču uključilo Županijsko tužiteljstvo Široki Brijeg. Pored navedenih slučajeva, posljednjih mjeseci su otkriveni slučajevi i da dvije osobe imaju isti matični broj. Naime, budući da se u vrijeme ratnih godina te nekoliko godina nakon završetka rata nije moglo lako doći do matičnog broja, odnosno trebalo se na isti čekati, događalo se to da su osobama koje su se primjerice iz RH željele prijaviti u BiH, odnosno izvaditi matični broj u općini Ljubuški, davali matični brojevi postojećih osoba. Također, tih godina je velik broj Bošnjaka iselio, za što su im bili potrebni dokumenti, a kako nisu mogli čekati na red da dobiju svoj matični broj, određene osobe koje su tada radile u ovoj službi su im navodno “izlazile u susret” na način da su im se davali matični brojevi bez ikakve dokumentacije na osnovi kojih su isti kasnije vadili ostale dokumente. Djelatnici Odjela upravnih poslova izvršili su inspekcijski nadzor nad radom Matičnog ureda u Vitini i utvrdili niz nedostataka i nepravilnosti u radu od djelatnice Nafise Mesihović kao službenika MU-a Vitina, stoji u izvješću Županijskog tužiteljstva Široki Brijeg. U izvješću se nadalje navodi kako za sporne slučajeve upisa ne postoji dosje, odnosno nikakva dokumentacija kojom su stranke upisane. Sve ovo još bi dugo ostalo tajna da nije došlo do mijenjanja sustava i digitalizacije matičnih knjiga, što je dovelo do otkrića ovih protuzakonitih upisa. Tijekom umrežavanja računala, program je otkrio kako pojedine osobe imaju više identiteta ili jedinstvenih matičnih brojeva, ali i da nekoliko osoba dijele jedan, jedinstveni matični broj, nakon čega je nastala opća panika u samoj općini.

S cijelom situacijom već nekoliko mjeseci je upoznato i Ministarstvo civilnih poslova BiH. Tako su, po saznanju, predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH održali niz sastanaka s predstavnicima Općine Ljubuški, kao i ZHŽ-a. Iz ovog ministarstva su naveli da je postignut dogovor o konkretnim aktivnostima s ciljem rješavanja problema i, prema informacijama kojima ministarstvo raspolaže, neke od aktivnosti su već i realizirane. Premda se navodi kako nije bilo namjerne pogreške, što su nam već u nekoliko navrata potvrdili i iz Općine Ljubuški, ostaje nejasno zbog čega je do pogreške došlo čak na stotinama slučajeva. Naime, tijekom provjere utvrđeno je kako se ne radi o pojedinačnim slučajevima, nego je na ovaj način državljanima BiH postalo mnogo osoba. Načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić ne poriče da se općina već neko vrijeme susreće s problemima vezanim uz upise u matične knjige.

Naknadni upisi

- Navedeni problem ponajprije se odnosi na naknadne upise djece rođene u inozemstvu, u većini slučajeva djece rođene u Hrvatskoj. Prilikom te vrste upisa nije se vodilo računa prije svega o proceduralnim pravilima propisanim zakonima. Pogreške su uočene pri vađenju osobne iskaznice ili putovnice, navodi načelnik Barbarić.

- U iznalaženju rješenja prvenstveno vodimo računa da u okviru pozitivnih propisa, koji reguliraju predmetnu stvar, zaštitimo prava građana, vodeći pritom računa da ne bude suprotnosti sa zakonima, kazao je ljubuški načelnik.

Zbog počinjenih pogrešaka Županijsko tužiteljstvo Široki Brijeg podnijelo je izvješća o počinjenom kaznenom djelu protiv Slobodana Bojka, Nefise Mesihović i Ante Jelavića u kojima se navedeni sumnjiče za zloporabu položaja u slučaju matičnih knjiga u Ljubuškom, međutim, krivnja im još uvijek nije dokazana, a sporne knjige su izuzete.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.