Modra tvrđava

Dinamo nikad nije primio manje pogodaka u Europi

Foto: Reuters
Dinamo nikad nije primio manje pogodaka u Europi
06.11.2010.
u 10:56
Dinamov kapetan odigrao je 118 utakmica za Liverpool, nakon toga je niz godina bio izgubljen. Vaha ga je preporodio, pogotovu psihički.
Pogledaj originalni članak

Dinamo je nekoliko puta bio na pragu prezimljavanja u Europi. No, te snove generacija uglavnom bi rušile pogreške modrih obrana. Puno puta vidjeli smo pogotke primljene "na Dinamov način". Posljednji takav u igri protiv AEK-a u Solunu, kad je Bišćan bio nepažljiv. Srećom po modri puk, što se Europe tiče, bio je to jedini pogodak.

Trener najzaslužniji

U čemu je tajna nove obrane modrih. Naime, prijašnje su obrane uglavnom bile ili neiskusne (u sezoni 2007./2008. Etto i Drpić imali su 26 godina, Čale i Schildenfeld 22) ili pak mješavina iskustva i mladosti (kada je igrao Robert Kovač). Danas je Dinamova obrana bliža veteranskim godinama. Naime, Bišćan i Cufré navršili su 32 godine, Tonel 30, jedino po godinama strši 18-godišnji Vrsaljko?

– Nema dvojbe da im je to što imaju više od trideset godina veliki plus, pogotovu kada nemaju problema s ozljedama. Ali, nemojte zaboraviti da su igrali u jačim ligama, u Engleskoj, Italiji, Portugalu, imaju reprezentativnog iskustva. A Vrsaljko je toliko napredan, igrao je uglavnom kao da je njihov vršnjak – rekao je Otto Barić, koji pomno prati Dinamove igre.

Jedan gol u Europi, samo dva u prvenstvu i niti jedan primljeni gol u kupu u ukupno 17 utakmica, statistika je od kada je strateg plavih Vahid Halilhodžić. Prije njega je Velimir Zajec u četiri prvenstvena ogleda primio šest pogodaka, a u Europi također u četiri susreta šest pogodaka. No, istina, obrana nije bila ista. Naime, Tonel je došao u Maksimir tek kada je momčad preuzeo Vahid Halilhodžić.

– Rukopis jednog trenera vidljiv je na igrama momčadi, a posebno u igračkoj disciplini. A ona nikada nije bila veća. To je zasluga trenera. Vaha ima europskog iskustva, zna da bez ozbiljnosti u obrani nema europskog dosega. To je kao pravilo – misli bivši Dinamov komandant obrane, i to u generaciji s kraja 90-tih, Goran Jurić.

Kelava odličan

Jedan od ključeva ovog uspjeha je "novi" Igor Bišćan. Naime, europski prvak iz 2005. godine sa slavnim Liverpoolom, u čemu je i te kako sudjelovao, ali ne na poziciji stopera, nakon povratka u Dinamu izgledao je kao bivši igrač, sve dok mu Vaha nije rekao:

– Ti si kapetan, pa se i ponašaj i igraj kao kapetan.

Bišćan je to prihvatio. Nakon brojnih mušica koje su mu se pojavljivale tijekom karijere, sada se vidi da iskustvo, psihički mir i povjerenje trenera otkrivaju koliko je Beli zapravo kvalitetan igrač. Ali samo kada je maksimalno usredotočen na nogomet.

Nismo zaboravili niti mladog vratara Kelavu, koji se ne boji, koji je hrabar i ove jeseni doista sjajno brani za modre.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.