Šaroliko društvo

Dan planeta Zemlje u špilji Vjetrenici s radoznalim đacima

Foto: Dušan Musa
Dan planeta Zemlje u špilji Vjetrenici s radoznalim đacima
23.04.2013.
u 10:48

U ljetnom periodu od 1. lipnja ima najviše posjeta turista
Pogledaj originalni članak

Već je postala tradicija da se Dan planeta Zemlje u Zavali obilježava posjetom špilji Vjetrenici. Ovoga puta JP “Vjetrenica“ Popovo polje – Ravno odlučilo je otići i korak dalje pa je za tu prigodu organiziralo besplatni promotivni posjet.

Posjet stranaca

Šaroliko društvo prošetalo je kroz utrobu Vjetrenice, od ulaza pa do Hajdučkog stola, nekih 550 metara osvijetljene staze, predvođeni stručnim vodičima, vilom - Helenom Brajković i hajdukom - Nikšom Vuletićem. Uglavnom, u prvoj turi u dvije skupine koje su krenule u podne, u špilju je ušlo stotinjak posjetitelja. S obzirom na priljev zainteresiranih nakon izlaska, naš je dojam da je bilo i više od planirane četiri skupine, što domaćinu nije teško palo. Naprotiv, stekao se dojam da im veliki interes godi. Što više, na koncu, pred budućim motelom Zavala, koji se uskoro otvara, posjetitelje je čekalo i besplatno osvježenje. Osvrćući se na pređeni put i očekivanja od četvrte sezone Helena Brajković, stručna voditeljica - vila, kaže: “Imamo dosta posjeta, najviše u ljetnom periodu od 1. lipnja pa do 1. listopada. Zahvaljujući u tom razdoblju otvorenom graničnom prijelazu na Trebinju dolazi dosta stranaca – Rusa, Talijana, Španjolaca pa dosta turista iz Hrvatske. Svaka je sezona bolja od prethodne, što je jako dobro. Prve sezone posjetitelji su bili skoro samo učenici 3 - 4000, sada brojke rastu. Uz organizirane posjete imamo i individualne goste. Za ovu sezonu spremili smo značajne novine - motel pa javni toalet, u izgradnji je i speleološki centar, svojevrsni muzej u kojem će biti smješteni pronađeni nalazi…“

Škodi im svjetlost

Za razliku od nestašnih učenika strogo smo poštivali protokol da u špilji nema fotografiranja, pa su slike o Danu planeta Zemlje u Vjetrenici, snimljene uoči šetnje i po izlasku iz špilje. Razlog zašto je fotografiranje zabranjeno nije u čuvanju tajni, nego uznemiravanje stanovnika kojima škodi svjetlost, posebice jaka, zbog čega je prigušena turistička rasvjeta u špilji.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.