21. godina

Dan neovisnosti

Dan neovisnosti
08.10.2012.
u 09:36
Na današnji dan 1991. Sabor RH nakon napada na Banske dvore raskinuo sa SFRJ
Pogledaj originalni članak

Iako je proteklih godina bilo puno prijepora oko datuma njegova održavanja, Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, u sjećanje na 8. listopada 1991. godine kada je Hrvatski sabor jednoglasno odlučio raskinuti sve državno-pravne veze na temelju kojih je Hrvatska zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnji SFRJ. Podsjetimo da je tadašnji Sabor Republike Hrvatske jednoglasno utvrdio da Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim nijedno tijelo dotadašnjeg SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

JNA raketiranje

Dan prije zrakoplovi JNA raketirali su Banske dvore s namjerom likvidacije prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te članova tadašnje vlade i parlamenta. Napad je izveden u 15:03 sati i u njemu je poginula jedna osoba, a četiri su lakše ozlijeđene, a zbog te je agresije Sabor spomenutu odluku o raskidu svih državnopravnih veza RH s bivšom državom SFRJ donio na sjednici u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici. Za vrijeme predsjednika Franje Tuđmana Hrvatska je odlukom odrekla legitimitet i legalitet svim tijelima bivše države te ustvrdila kako ne priznaje valjanim nijedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime SFRJ. Navedeno je i da Hrvatska, na temelju načela uzajamnosti, priznaje samostalnost i suverenost ostalih republika bivše SFRJ te da je spremna s onim republikama s kojima nije u oružanom sukobu uspostaviti, održavati i razvijati prijateljske, političke, gospodarske, kulturne i druge odnose. U odluci stoji i da je Hrvatska, kao suverena i samostalna država koja jamči i osigurava temeljna prava čovjeka i nacionalnih manjina, pripravna ulaziti u međudržavne i međuregionalne asocijacije s drugim demokratskim državama, kao i da će nastaviti postupak utvrđivanja međusobnih prava i obveza u odnosu na ostale republike bivše SFRJ te na bivšu federaciju.

Odluka nakon moratorija

Saborska odluka je donesena tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije kojom se RH obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti, na zahtjev Europske zajednice koja je zahtijevala da se tzv. jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem. Nakon toga uslijedila je otvorena agresija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.