STARA ŠTEDNJA

Da biste novac dobili, prije ga darujte djeci ili braći

Foto: Zvonimir Ćorić
Da biste novac dobili, prije ga darujte djeci ili braći
10.07.2010.
u 15:12
Rok za verifikaciju istječe 3. kolovoza, nakon toga do novca će se moći doći samo preko suda
Pogledaj originalni članak

-Nema ga tko nas nije “oderao”. Najprije za nas nije bilo posla u Jugoslaviji pa ‘ajde u svijet, a samo oni koji su tuđu zemlju gradili, znadu kako je to. Donijeli smo novac i uložili ga u banke, a vrag odnese i državu i naš novac. Meni je žao moga novca. No, ni ova vlast nije učinila ništa više za nas. Lutamo od vrata do vrata, tražeći svoj novac.

Na nama svatko zarađuje

I danas svatko zarađuje na nama. Nekoliko stotina marka sam dao za tužbu u Strasbourg. Sad kažu - ništa od toga. Kažu moraš se verificirati. Evo deset dana radim oko prikupljanja papira, a svatko opet to naplati. Pa zar nam treba i “kožu oguliti”, ljutito reagira Jure Mandić, čovjek koji pokušava spasiti što se spasiti da od svojih više od sto tisuća maraka.

U prostorijama gdje radi Agencija FIP u Širokom Brijegu posljednjih je mjeseci iznimno živo. -Mi obavljamo posao za Federalno ministarstvo financija i pružamo ljudima informacije i usluge oko verifikacije stare devizne štednje. Svima dadnemo popis što trebaju donijeti, ali ljudi su mahom stariji te se teško snalaze. Često se dogodi da se vrate i pitaju me da im napišem što trebaju donijeti, a na vrhu im stoji listić s uputama koji sam ima dala prije nekoliko dana, kaže voditeljica odjela FIP-a Mirjana Zovko. Premda bi realizacija podizanja svake, pa i stare devizne štednje trebala biti najjednostavnija stvar na svijetu, nekome je palo na pamet da to bude što kompliciranije. Svatko ima knjižicu u kojoj piše koliko je i kada ostavio maraka, dolara, šilinga,... A i provjerit se može. No, kako bi verificirali svoju deviznu štednju treba donijeti hrpe dokumenata.

Gomile papira

Knjižica je tu, ali treba preslika i to ovjerena, preslika osobne iskaznice, a može i putovnica. Potvrdu da imate otvoren račun, svakako u konvertibilnim markama te prijave koje se dobiju u prostorijama FIP-e. Nakon uredno iskupljenih, popunjenih i predanih papira treba samo čekati. Koliko?

-Ja sam svoju štednju podijelio djeci. Podijelili smo to na pet jednakih djelova. Sad, kada pred Božić budu dijelili po dvije tisuće maraka, mi dižemo deset tisuća, pojašnjava Jure. U poreznoj ispostavi također red. S ugovorima o darivanju čeka nekoliko osoba. -Na temelju članka 200. Zakona o upravnom postupku, oslobađa se plaćanja poreza na naslijeđe, kada to daruju roditelji svojoj djeci ili obrnuto. Postoji i bočno darivanje, primjerice brat bratu, što je također oslobođeno plaćenje poreza. Ovaj oblik darivanja ima i jednu klauzulu koja kaže da se s tim sredstvima ne može raspolagati najmanje tri godine. Naravno srodstvo se mora dokumentirati, rekao je šef poslovnice Miro Kvesić. U Poreznoj upravi pokazuju da su poreza oslobođeni i darovi do dvije tisuće maraka, ma kome oni darivani. No, na one koji su u iznosu većem od dvije tisuće maraka, plaća se 5 posto poreza.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.