Sud BiH

Žalbe na prvu presudu za pridruživanje Islamskoj državi

Žalbe na prvu presudu za pridruživanje Islamskoj državi
11.02.2016.
u 18:09
Pogledaj originalni članak

Obrane četvorice optuženih za pridruživanje Islamskoj državi zatražile su od Apelacijskog vijeća Suda Bosne i Hercegovine da ukine prvostupanjsku presudu kojom su osuđeni na ukupno sedam godina i dva mjeseca zatvora.

Obrane Huseina Erdića, Midhata Trake, Nevada Hušidića i Merima Keserovića žalile su se zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i povreda postupka, dok je Državno tužiteljstvo zatražilo potvrđivanje osuđujuće presude.

Prošlog listopada Erdić je osuđen na tri godine i šest mjeseci, Trako na godinu i šest mjeseci, dok su Hušidić i Keserović osuđeni na po godinu dana zatvora zbog nezakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim snagama.

Trako je proglašen krivim da je, po prethodnom dogovoru s Erdićem, dao Hušidiću i Keseroviću novac za kupovinu zrakoplovne karata na relaciji Sarajevo-Istanbul. Oni su uhićeni 18. veljače prošle godine u akciji "Damask 3".

Erdićev odvjetnik Adil Lozo je rekao kako njegov branjenik nije izvršio mobilizaciju drugih osoba da se bore za Islamsku državu.

- U presudi je ostalo nejasno kome bi se te osobe trebale pridružiti i tko su te paravojne i parapolicijske formacije, pojasnio je Lozo i dodao kako je kazna od tri godine i šest mjeseci previsoka.

Obrana Midhata Trake u žalbi je navela da je prvostupanjska presuda zasnovana na indicijama te kako nije dokazano da je njihov klijent nekome davao novac.

Hušidićev odvjetnik u sudnici nije obrazlagao žalbe, dok je Senad Bilić rekao da je njegov branjenik Keserović uhićen i ispitivan nezakonito.

Tužtelj Saša Sarajlić zatražio je da se žalbe odbiju i prvostupanjska presuda potvrdi, kazavši da su Hušidić i Keserović surađivali s Državnim tužiteljstvom i da su priznali namjeru pridruživanja terorističkoj grupi, Islamskoj državi.

- Mi smo pogodno tlo za formiranje ovih organizacija i želimo to u korijenu srezati, naglasio je Sarajlić.

Apelacijsko vijeće će odluku o žalbama iznijeti naknadno, prenosi BIRN. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.