Podaci MUP-a SŽ:

Za tri godine migranti izvršili 286 kaznenih djela

Za tri godine migranti izvršili 286 kaznenih djela
28.01.2021.
u 16:02
Pogledaj originalni članak

Tijekom protekle tri godine 307 migranata osumnjičeno je za različita kaznena djela koja su počinjena na području Sarajevske županije, piše N1. 

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova SŽ, koji su navedeni u Informaciji dostavljenoj Skupštini SŽ, zbog popunjenosti kapaciteta, kulturoloških razlika, lošeg imovinskog stanja kod migranata nerijetko, unutar prostora samih prihvatnih centra, dolazi do narušavanja javnog reda i mira, te izvršenja kaznenih djela, pri čemu su najzastupljenija kaznena djela protiv života i tijela, te iz oblasti imovinskog kriminaliteta.

U 2018. godini počinjeno je 58 kaznenih djela za koja se sumnjiči 99 migranata. Među tim djelima su pokušaj ubojstva, otmica, silovanje, razbojništva i krađe. U 2019. godini počinjeno je 113 kaznenih  djela za koja se terete 109 migranata. Za razliku od prethodne godine, migranti su osumnjičeni i za djela nanošenje teških i lakših tjelesnih ozljeda, ugrožavanje sigurnosti, bludne radnje, napad na službenu osobu itd. U prošloj godini počinjeno je 115 kaznenih djela za koja se terete 99 migranta. Među njima su i četiri ubojstva.

U Izvješću se navodi kako je jedan od najvećih problema s kojima se policijski službenici susreću nemogućnost utvrđivanja i potvrđivanja identiteta pa je samim time otežano i procesuiranje počinitelja kaznenih djela i prekršaja. Također, otežana je komunikacija, prvenstveno zbog jezične barijere i odbijanja suradnje s policijskim službenicama.

MUP SŽ je donio zaključke u kojima ističe nedostatak ljudskih i materijalno-tehničkih kapacieta te zahtijevaju hitno rasterećenje prihvatnog kampa Blažuj s obzirom da je tamo smješteno preko 3000 migranata, a kapaciteti su 2400.

Traži se i izmještanje prihvatnih centara izvan urbanih zona, a kao prijedlog se navodi otvaranje kasarne Bijambare.

Predlažu smještanje prihvatnih centara diljem BiH, ali uz granicu kako bi se spriječio prodor na teritoriju BiH i olakšao rad Službe za poslove sa strancima.

“Inicirati hitne izmjene i dopune Zakona o prekršajima FBIH, gdje je potrebno predvidjeti mogućnost procesuiranja po osnovu procesne identifikacije u smislu stvaranja uvjeta za pokretanje i vođenje prekršajnog postupka, kojim bi se kažnjavanjem osoba-migranata koji čine djela sa blažim oblicima društvene opasnosti (prekršaje) postigao značajniji rezultat u prevenciji kaznenih djela, a razina sigurnosti stanovništva podigao na jedan viši standard”, jedan je od zaključaka.

Traže se i hitne izmjene Zakona o azilu i Zakona o strancima, kao i propisa kako bi se omogućilo djelovanje inspekcijskih tijela.

“Bez odlaganja preduzeti odgovarajuće mjere i uputiti inicijative prema Ministarstvu sigurnosti BiH, lOM-u, te instancama na državnoj razini na osnovu kojih bi se spriječilo dalje nekontrolirano prebacivanje, prijem i smještaj migranata u pihvatne centre na području Sarajevske županije”, zaključuju iz MUP-a SŽ, piše N1. 

U izvještaju se navode i detaljne informacije o događaju od 20. siječnja kada je izbio sukob između migranata u kojem su ozlijeđeni policijski službenici MUP-a SŽ te zaposlenik IOM-a. Oštećena su 24 motorna vozila.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.