Podmukli čin

Za pokušaj dva ubojstva plinom nepunih 5 godina

Za pokušaj dva ubojstva plinom nepunih 5 godina
25.11.2015.
u 06:30
Osuđen 56-godišnji Ibro Topić iz BiH koji je plinom pokušao usmrtiti bivšu suprugu i njezina partnera u kući u Sv. Filipu i Jakovu
Pogledaj originalni članak

Pod optužbom da je početkom siječnja 2013. plinom pokušao usmrtiti bivšu suprugu i njezina partnera u kući u Sv. Filipu i Jakovu kod Zadra, Ibro Topić (56) iz BiH nepravomoćno je osuđen na 4 godine i 9 mjeseci, piše Večernji list BiH. U ovoj trećoj presudi Topić je prvi put proglašen krivim za pokušaj dvostrukog ubojstva na podmukao način nakon što je ranije Vrhovni sud ukinuo dvije oslobađajuće presude smatrajući da nije dovoljno razjašnjeno je li baš on napravio instalaciju s plinskom bocom te je li količina plina koja je te noći istekla na katu kuće bila dovoljna kako bi usmrtila njegovu bivšu suprugu i njezina partnera.

Naime, kroz neinstaliranu cijev centralnog grijanja na stropu podruma ljepljivom trakom pričvrstio je gumenu cijev na punu bocu pa otvorio plin koji je potom istjecao na kat kuće u dijelu u kojem je bivša supruga stanovala s partnerom. Prema riječima sutkinje Dijane Grancarić, u ponovljenom dokaznom postupku nedovojbeno je utvrđeno da baš Ibro, koji je prethodno u više navrata zlostavljao suprugu, stoji iza improvizirane naprave u podrumu. Utvrđeno je također da je iz boce sporne večeri isteklo 5,5 kg plina, što je bilo dovoljno da izazove eksploziju ili uguši ukućane.

- To su sve konstrukcije – negodovao je 56-godišnjak nakon izricanja presude. S obzirom da se u početku zbog propusta u očevidu nije moglo utvrditi koliko je plina isteklo, vještaci su krenuli od činjenice da je te večeri boca bila puna te su izmjerili ono što je ostalo. To što je ostalo bilo je, kazala je sutkinja, dovoljno kako bi izazvalo smrt eksplozijom ili gušenjem.

-Samo zbog činjenice da se bivša supruga slučajno probudila, izbjegnuta je nesreće- kazala je sutkinja. S obzirom da je minimalna kazna za ova kaznena djela 10 godina zatvora, Topić je osuđen ispod minimuma jer je odlikovani invalid Domovinskog rata te zbog toga što se cijelo vrijeme primjereno ponašao na sudu.

Topić se od 2007. nalazi i na Interpolovoj tjeralici zbog kaznenih djela počinjenih u BiH, a dosad nije izručen jer ima hrvatsko državljanstvo.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.