Sigurnost prometa

Vozačima prijeti 160 smrtonosnih prijelaza

Vozačima prijeti 160 smrtonosnih prijelaza
06.01.2016.
u 09:27
U Republici Srpskoj postoji 187 pružnih prijelaza, a samo 25 ih je osigurano branikom ili polu-branikom
Pogledaj originalni članak

U prvih pet dana 2016. godine dogodile su se dvije prometne nesreće na pružnim prijelazima sa strašnim posljedicama. U Prijedoru su prilikom sudara vlaka i automobila smrtno stradale četiri osobe, od kojih jedna devetogodišnji dječak, dok su u Čelincu dvije osobe teško ozlijeđene. 

Znak upozorenja i Andrijin križ, najčešće su jedina obilježja na pružnim prijelazima, javlja N1.  

Nema svjetlosnih signala, nema rampe. Tako je i na pružnom prijelazu Crni Vrh kod Čelinca gdje se jučer dogodila prometna nesreća u kojoj su teže ozlijeđene dvije osobe. 

Mještani kažu da se to ne događa prvi put. Česti su sudari automobila i vlaka na ovom prijelazu. 

"Nije bio nijedan smrtni slučaj, ali je vlak udario jednu ženu s djetetom. Nosio ih je kilometrima. Udario je jednog momka s konjima, a udario je i mene. Stalno se to ovdje događa, samo na svu sreću smrtnih slučaja nije bilo", kazao je Stanko Jovanović iz Crnog vrha kod Čelinca. 

U Republici Srpskoj postoji 187 pružnih prijelaza, a samo 25 ih je osigurano branikom ili polu-branikom. Za sigurnost svih prijelaza potrebni su milijunski iznosi, tvrde nadležni. 

"Da bi veći broj prijelaza bio osiguran najvišom razinom zaštite potrebna su i veća financijska sredstva. Imajući u vidu financijsku sliku ne mogu se svi pružni prelazi riješiti branicima i polu-branicima", tvrdi Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost prometa RS. 

Nadvožnjak ili podvožnjak, branik ili rampa jedina su stopostotno sigurna rješnja, tvrde stručnjaci. 

"Iz lošeg iskustva znam da u državama bivše SFRJ tamo gdje su svjetlosno zvučni signali nema savjesti vozača. Prolaze kroz crveno i ugrožavaju promet. A i sama željeznica ne ulaže dovoljno u modernizaciju", smatra inženjer prometa Milan Kiković.

Dok se ne pronađu sredstva za izgradnju nadvožnjaka ili postavljanje branika, vlasti kažu da će ulagati u kampanje. Vlak se ne može zaustaviti na pružnom prijelazu, cilj je utjecati na svijest sudionika prometa. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.