istraga nakon spektakularne računalne prijevare

Uhićeni hakeri koji su ‘provalili’ u Agenciju MUP-a

Foto: Thinkstock
Uhićeni hakeri koji su ‘provalili’ u Agenciju MUP-a
04.08.2015.
u 10:36
Pogledaj originalni članak

Na MGP Prisika kod Livna pripadnici Granične policije BiH lišili su slobode DŽ. K. (1987.) osumnjičenog za računalnu prijevaru. Kako se neslužbeno spominje, riječ je osumnjičenom članu hakerske skupine koja je probila račun i uspjela ukrasti 1,8 milijuna kuna ni više ni manje nego MUP-ovoj Agenciji za komercijalnu djelatnost. Zanimljiva je i što se za u nas još nezabilježenu računalnu pljačku tereti skupina mladih hakera iz Republike Srpske i njihov pomagač iz Slavonskog Broda. Vođa skupine navodno ima samo 22 godine, no njegove hakerske vještine priskrbile su njemu i kompanjonima milijunski iznos, ali i crvenu Interpolovu tjeralicu.

Krađa klikom miša

Za razliku od pljačkaša koji u banke upadaju maskirani i naoružani pištoljima, Miloš G. (22) iz Prijedora i njegovi kompanjoni, Miodrag K. (24) iz B. Luke, Anita M. (31) i Mateo Đ. (20) iz Slavonskog Broda do tog novca došli su klikom miša i tipkovnicom. Opljačkali su račun AKD-a otvoren u jednoj banci. Državno je odvjetništvo prije nekoliko dana izvijestilo da su pokrenute istražne radnje protiv hakerske skupine koja je s računa jednog trgovačkog društva, otvorenog u banci, prebacila na svoje, ranije otvorene račune novac u iznosu od oko 1,8 milijuna kuna te da je jedan od osumnjičenika pritvoren. Riječ je, neslužbeno doznajemo, o Mateu Đ. iz Slavonskog Broda, no on je hakerima bio samo pomagač, tj. otvarao je račune u banci na koje su hakeri računalnim putem slali novac neposredno prije skinut s računa AKD-a. Mateo Đ. je rekao da su mu prije nekoliko mjeseci na Zavodu za zapošljavanje prišli jedan mladić koji se predstavio kao Darijo i jedna djevojka te mu predložili da otvori nekoliko računa u bankama.

Skidali po 95.000 kn

Mateo Đ. je to učinio u HPB-u, Hypu, Banco Popolare, Varaždinskoj banci i drugima, a u rujnu je na svaki od njegovih pet računa sjelo po 95.000 kuna. Zatim ga je nazvala djevojka i rekla mu da odmah podigne novac s računa i preda ga njoj, što je Mateo Đ., kako tvrdi, i učinio. No, u njegovu priču da je bio iskorišten policija nije povjerovala pa je uhićen i prijavljen za pomaganje u računalnoj prijevari.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.