Tužiteljstvo BiH

Troje optuženih za poreznu utaju sporazumno priznali krivnju

Troje optuženih za poreznu utaju sporazumno priznali krivnju
30.09.2016.
u 11:34
Optuženi su priznali krivnju dobrovoljno i s razumijevanjem, bez ikakve prisile ili nagovora, te se odriču prava na suđenje
Pogledaj originalni članak

U okviru predmeta Tužiteljstva BiH, troje optuženih za poreznu utaju u iznosu od 1.497.088 KM, za koji iznos su oštetili proračun BiH, uslijed jakih dokaza tužiteljstva, nakon konsultacija s odvjetnicima odlučili su se na sporazumno priznanje krivnje. 

Sporazumnim priznanjem krivnje optuženih postiže se svrha kažnjavanja - oduzima se nezakonita imovinska korist i obeštećuje država, a navedeni predmet je okončan u potpunosti.

Sporazumno su priznali krivnju optuženi:

- Halil Sinanović, rođen 15. rujna 1958. godine u mjestu Sladna, općina Srebrenik, gdje je i nastanjen, ranije osuđivan, državljanin Bosne i Hercegovine.

Predložena kazna zatvora, kao glavna kazna, u trajanju od jedne godine, kao i sporedna novčana kazna u iznosu od 70.000. KM, koju kaznu će optuženi uplatiti u roku od 12  mjeseci od dana zaključenja sporazuma. Od optuženog se oduzima iznos od 234.950 KM na ime protupravno stečene imovinske koristi.

- Edina Tursunović, rođena 17. svibnja 1982. godine u Gračanici, nastanjena u Tuzli, državljanka Bosne i Hercegovine. Predložena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

- "Sinbra" d.o.o. Tuzla, sa sjedištem u Tuzli, čiji je osnivač i direktor Halil Sinanović. Predložena novčana kazna u iznosu od 100.000 KM, koju kaznu će pravna osoba uplatiti u roku od 12 mjeseci od dana zaključenja sporazuma. Od optuženog je u odvojenom postupku oduzet ukupan iznos od 1.515.000 KM na ime protupravno stečene imovinske koristi postupkom prinudne naplate pretraživanja, putem hipoteke.

Svi optuženi su priznali krivnju za krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. Krivičnog zakona BiH.

Optuženi su priznali krivnju dobrovoljno i s razumijevanjem, bez ikakve prisile ili nagovora, te se odriču prava na suđenje, kao i prava žalbe na presudu koju im na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Sporazumna priznanja krivnje proslijeđena su Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.