novac privremeno oduzet

Šok na granici: Žena iz Tomislavgrada krenula u Hrvatsku, policajci u torbi pronašli 258.600 eura

Foto: Carinska uprava
Šok na granici: Žena iz Tomislavgrada krenula u Hrvatsku, policajci u torbi pronašli 258.600 eura
11.06.2020.
u 07:21
Pogledaj originalni članak

Hrvatska državljanka prenosila je preko granice 258.600 eura dok je tijekom proteklog vikenda ulazila iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Žena je 6. lipnja došla iz smjera Tomislavgrada na granični prijelaz Aržano te je tijekom redovite kontrole putničkog prometa prešutjela carinicima da u ljubičastoj torbi koju je držala ispred nogu kod suvozačkog mjesta krije pravo bogatstvo, piše Jutarnji.hr. 

Ona je bila putnica u osobnom automobilu hrvatskih registarskih oznaka, a pregledom njezine osobne prtljage u platnenim vrećama carinici su pronašli čak 258.600 eura koje je nezakonito pokušala unijeti u Europsku uniju.

Umjesto da je nastavila dalje u smjeru Ciste Provo, izdvojili su je iz prometa te protiv nje podnijeli optužni prijedlog Financijskom inspektoratu zbog počinjena prekršaja iz članka 40. Zakona o deviznom poslovanju, a povezano s člankom 121. Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. 

Točnije, u članku 40. Zakona o deviznom poslovanju stoji da fizičke osobe koje ulaze u Europsku uniju ili izlaze iz nje preko Hrvatske, a pritom prenose gotovinu veću od 10.000 eura, dužne su istu prijaviti Carinskoj upravi u pisanom obliku na obrascu za prijavu koji se nalazi u svim carinskim uredima na graničnim prijelazima. 

A prema članku 121. Zakona o sprječavanju pranja novca, pak, Carinska je uprava potom dužna o svakoj prijavi unošenja ili iznošenja gotovine većoj od 10.000 eura, obavijestiti najkasnije u roku od tri dana, Ured za sprječavanje pranja novca.

Vrtoglav iznos eura ženi je privremeno oduzet, a porijeklo novca i kome je dalje bio namijenjen tek se treba utvrditi te pritom provjeriti njezine navode kojima je pravdala posjedovanje tolike gotovine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.