Sud BiH

Saša Ćurguz osuđen na 15 godina zatvora

Saša Ćurguz osuđen na 15 godina zatvora
30.03.2017.
u 10:41
Pogledaj originalni članak

Nakon okončanog glavnog pretresa u predmetu Saša Ćurguz, vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine je danas izreklo presudu kojom je optuženi Saša Ćurguz proglašen krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od petnaest (15) godina.

U okviru širokog i sustavnog napada vojske i policije Republike Srpske, koji je započeo 23.05.1992. godine na području naselja Ripač, a 10.06.1992. godine na ostalom području Srpske opštine Bihać i trajao najmanje do kraja srpnja 1992. godine, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području Srpske općine Bihać uključujući naselja Ripač, Ćukovi, Orašac, Klisa i Kulen Vakuf, znajući za takav napad i znajući da njegove radnje čine dio tog napada, u svojstvu pripadnika Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade Vojske RS počinio progon civilnog bošnjačkog stanovništva zbog nacionalne i vjerske pripadnosti, i to nečovječnim postupanjem i ubojstvima.

Optuženom će se u izrečenu kaznu zatvora uračunatu vrijeme koje je proveo u ekstradicijskom pritvoru, kao i vrijeme koje je proveo u pritvoru, prenosi N1. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.