Suđenje u Sudu BiH

Ropkinja još s 12 godina pobacila

11.12.2015.
u 07:00
Svjedoci govorili o prvom slučaju zasnivanja ropskog odnosa u BiH Abdija Osmanović (48) optužen da je maloljetnicu s blagom mentalnom retardacijom seksualno i robovlasnički iskorištavao
Pogledaj originalni članak

U Sudu BiH jučer je nastavljeno suđenje Abdiji Osmanoviću (48), optuženom da je maloljetnicu s blagom mentalnom retardacijom držao u seksualnom i radničkom ropstvu. Svjedok Jasmin Turan je u kolovozu prošle godine kao inspektor Granične policije BiH na Izačiću kod Bihaća ugledao djevojku kako prosjači i zamolio je ophodnju da je udalje s graničnog prijelaza. Kako je rekao u Sudu BiH na suđenju za prvi slučaj optužnice za zasnivanje ropskog odnosa u BiH, prosjačila je između vozila koja su u 3 prometna traka čekala da pređu granicu. Uz sebe je, navodi Turan, imala torbicu, a na lijevom oku je imala povez i bila je ošišana "na muško".

-Kada je stigla ophodnja, ona nije željela da je odvezu u Bihać. Sjela je na klupu i nakon nekog vremena se opet vratila prosjačiti – ispričao je svjedok, dodavši da je žena djelovala ustrašeno.

Svoj iskaz dao je i granični kontrolor Fikred Dedić, kojemu je prosjakinja rekla da je maloljetna i da nema dokumente kod sebe.

- U torbici je imala oko 30 KM u apoenima od 1 do 5 KM i pribor za osobnu higijenu. Bila je ustrašena, ali ne zbog nas, već zbog nečeg drugog. Na lijevom oku je imala flaster koji je bio prljav i star te je djelovala neuredno, kazao je Dedić. Svjedok Mersad Mešić, koji radi kao zaštitar u Bingu u Bihaću, ispričao je kako ju je viđao ispred objekta kako prosjači s papirom na kojem je bio apel za pomoć. On je kazao da ju je viđao kako prosjači i u gradu te da je ulazila i u lokale tražiti novac.

Kuharica u špediciji na GP Izačić, Asima Mujagić, kazala je da je prosjakinju za ljeta 2014. svaki dan viđala. Jedan dan, prisjeća se ona, ugledala ju je kako sjedi ispred špedicije te joj odnijela jelo i piće. Mujagić kaže da joj je prosjakinja ispričala da živi kod tetke i tetka koji je tjeraju na prosjačenje i prostituciju.

- Ispričala mi je da je prvi spontani pobačaj imala s 12 godina. Kazala je kako su je tetak i tetka tjerali spavati s ovcama i jesti što i one, rekla je Mujagić. Istražitelj u GP BiH Đorđe Šešun naveo je da je u jesen prošle godine obaviješten da se na području Bihaća nalazi Amerisa Sarić, žrtva trgovine ljudima, te da je dobio njezinu fotografiju i zadatak pronaći ju. Nakon 15-ak dana potrage u tome je i uspio.

- Uočio sam je 17. 11. prošle godine u Ulici Srebreničkog genocida u Bihaću. Zaustavio je i legitimirao, a potom joj ponudio smještaj u sigurnoj kući. Tada mi je rekla: "Sam Bog te poslao, ja ovako živjeti više ne mogu." Rekao sam joj da uđe u službeno vozilo. Dok smo čekali policajku u ženskoj pratnji, Amerisa je sjedila na stražnjem sjedištu i stalno se spuštala ispod sjedišta i prozora "da je Abdija (Osmanović, koju ju je prethodno 'kupio', nap.a.) ne bi vidio". Kazao sam joj da je sve puno policajaca, ali ona je uporno ponavljala da ne znam što sve može Abdija i koliko ga se boji. Ispričala nam je kako joj je svaki dan počinjao sa "šakom u glavu", kako je spavala na pločicama ispred kupatila, a imala je i dnevnu normu koliko novca mora zaraditi – kazao je Šešun.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.