Policija upozorava

Razbojstva intenzivnija u dane blagdana

Razbojstva intenzivnija u dane blagdana
20.12.2015.
u 07:00
Nemar vlasnika domova, otključana vrata i bilo kako otvoreni prozori olakšavaju posao razbojnicima Policija je u Mostaru uvela veći nadzor u kvartovima
Pogledaj originalni članak

U vremenu blagdana najviše se trudimo isticati one lijepe strane vremena mira, ljubavi i blagostanja, ali postoje i negativne strane jer, prema statistici, veliki broj razbojstava događa se upravo u ovom vremenu. - Imali smo jednu sezonu kada je bilo više prijava, ali i masovnijih priča nakon što su se radnici iz Njemačke vratili za Božić u svoje domove. Ustanovljene su provale. U posljednje vrijeme instaliraju se jače sigurnosne zaštite tako da je za očekivati manje ovakvih stvari, govori nam jedan policajac iz Tomislavgrada gdje je znalo biti neugodnih iznenađenja u blagdanskom vremenu.

Nadzor situacije

Ljudevit Marić, viši inspektor MUP-a HNŽ-a i glasnogovornik policije, kaže nam kako policija u ovoj županiji prati situaciju oko akcije "Mirni blagdani" vezanu uz pirotehniku te nadzire i sigurnosnu situaciju vezanu za kuće, stanove, trgovine... - U blagdanskom vremenu ima provala i zato smo i ove godine pojačali ophodnje i uveli veći nadzor u kvartovima, govori nam Marić.

Iz policije nam je rečeno da se provale događaju uglavnom u prijepodnevnim i ranim večernjim satima. Razbojnici slome uložak cilindra brave, preskaču balkone, koriste ljestve... a najveći krivac za sve ovo je ljudski nemar jer u nemalom broju slučajeva vlasnici ostave otvoren prozor ili vrata i tako postaju mete. Npr. i otklopno otvaranje prozora, tzv. otvaranje prozora na kip, može olakšati provalnicima, kazuju nam u policiji. A razbojnici, kada se "uvale" u domove, kradu sve, od nakita do tehnike, hrane, pića i drugih potrepština, a na udaru su i slavine, bojleri ili pak utičnice. Ono što u policiji stalno savjetuju, a osobito sada u vremenu blagdana kada se više hoda i kada će mnogi ići na zimovanje, jest njegovanje dobrosusjedskih odnosa, jer se radi o obostranoj koristi. - Ako idete na odmor, kuću ili stan povjerite na čuvanje osobi od povjerenja kojoj ćete dati ključ od ulaznih vrata i zamolite je da tijekom noći pali svjetlo i da češće obilazi, poručuju iz MUP-a Srpske. Nužno je i da građani zamole susjede da, ako čuju buku u njihovom stanu, odmah pozovu policiju na broj 122. Roletne na prozorima ne treba spuštati do kraja, jer kriminalci i to prate i zaključuju da nitko ne boravi u stanu ili kući. Ne treba pričati svima da se negdje putuje i ne treba ostavljati takve poruke na vratima ili društvenim mrežama, upozorenje je vezano uz odmore iz MUP-a RS-a.

Postavite pitanje

Uz ljudske resurse, dobro je osnažiti i tehnološke.

- Uvijek je potrebno zaključavati ulazna vrata, a ako postoji mogućnost, pored glavne brave trebalo bi ugraditi i dodatnu, pomoćnu bravu, priopćeno je. U upozorenjima stoji i da građani trebaju obratiti pozornost na sumnjive osobe i iznenaditi ih neočekivanim razgovorom i pitanjem koje bi, primjerice, glasilo: "Trebate li pomoć?"

- Kada vam se takve osobe obrate, ne smijete biti lakomisleni, već morate pokazati sumnjičavost te pokušati zapamtiti njihove fizičke osobine, vozilo i slično, tvrde u policiji.

Za vrijedne stvari koje se nalaze u domu treba ugraditi kućni sef, a ako građani u vrijeme blagdana otputuju izvan mjesta stanovanja, neka vrijedne stvari i nakit pohrane u sefovima ili kod osoba od povjerenja, stoji u upozorenju. Ako ipak dođe do provale, policija poručuje građanima da se na mjestu događaja kreću samo ako je to nužno potrebno, jer na taj način mogu uništiti tragove. Važno je odmah nazvati policiju na broj 122.*

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.