Tužiteljstvo BiH

Predmet 'Kruna': Podignuta optužnica protiv Branka Sekulovića

Predmet 'Kruna': Podignuta optužnica protiv Branka Sekulovića
06.12.2016.
u 10:40
Pogledaj originalni članak

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Branka Sekulovića, rođenog 31.05.1962. godine u Prištini, s prijavljenim prebivalištem u Beogradu, Republika Srbija, državljanina Republike Srbije.

Za njim je po predmetu Višeg suda u Beogradu raspisana tjeralica od 07.12.2007. godine i izdan nalog za uhićenje zbog krivičnog djela teški oblik ubojstva iz člana 114. stav 9. Krivičnog zakonika R Srbije, a nalazi se u pritvoru po rješenju Suda BiH od 22.10.2016. godine.

Optuženi Branko Sekulić se tereti da je od 2013. godine neovlašteno kupovao informacije i dokumente s osobnim podacima sadržanim u izvodu iz matične knjige rođenih i izvodu iz matične knjige državljana BiH, kao predmete čiji promet je po zakonu zabranjen.

Optuženi se tereti da je neovlašteno koristio osobne podatke Marija Trivana državljanina BiH bez njegovog znanja, skrivajući svoj identitet, te kupljene dokumente upotrijebio za dobivanje osobne iskaznice BiH s osobnim podacima Trivana s fotografijom optuženog.

Nakon toga pribavio je i putnu ispravu za navedeni identitet, koju je koristio za prelaske državne granice BiH i drugih država s kojima BiH ima uspostavljen bezvizni režim prelaska granica, te pribavio lažnu vozačku dozvolu na isto ime koju je koristio u pravnom prometu. 

Navedenim radnjama optuženi je istovremeno počinio krivična djela i prema državi BiH ugrožavajući tako sustav za evidentiranje osobnih podataka i osobnih dokumenata državljana Bosne i Hercegovine, a koji administrira Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), prouzrokujući štetne posljedice po BiH.

Ta optužnica pokazuje odlučnost pravosuđa i policije BiH da se suprotstavi i procesuira krivična djela vezana za krađu identiteta i zlouporabu osobnih podataka.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo nedopuštena trgovina iz člana 212. stav (1) KZ-a BiH u stjecaju s krivičnim djelom neovlašteno korištenje osobnih podataka iz člana 176. stav (1) i krivičnim djelom krivotvorenje isprave iz člana 377. stav (1) KZ-a RS.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.