Brčko distrikt

Podignuta optužnica zbog utaje poreza u iznosu od 200.000 KM

Podignuta optužnica zbog utaje poreza u iznosu od 200.000 KM
25.11.2016.
u 16:21
Pogledaj originalni članak

Tužiteljstvo Brčko Distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Rabić Hajrudina, 48, iz Gradačca zbog utaje poreza na promet proizvoda od blizu dvije stotine tisuća KM izvršene u Brčkom 2003. i 2004.godine.

Optuženi se tereti da je u dogovoru s osnivačima dva brčanska poduzeća korištenjem njihove registracijske dokumentacije i pečata nabavio u veleprodaji robu vrijednosti od blizu dva milijuna KM, a potom je za gotov novac prodao na crnom tržištu, piše Klix. 

Prema rezultatima istrage, Rabić je usprkos lažnom prikazivanju daljnjeg tijeka prometa robe naveliko, radi poreznog oslobađanja, stekao poreznu obvezu obzirom da je roba završila u krajnjoj oporezivoj potrošnji. 

Kako to proizlazi iz optužnice, Rabić je prikrivanjem krajnje potrošnje nevođenjem propisanih evidencija i nepodnošenjem konačnog obračuna poreza na promet poduzeća "Vita Klas" i "Matriks“ za dvije godine uzastopno, postupao s namjerom izbjegavanja plaćanja poreza na promet za ove osobe u iznosu od 198.138,32 KM. Iz dokumentacije koja je nadležnom sudu dostavljena uz optužnicu proizlazi da ukupna vrijednost neevidentiranog prometa ovih poduzeća za 2003. i 2004.godinu iznosi 1,7 milijuna KM KM. 

Po okončanju sveobuhvatne istrage još jednog slučaja porezne evazije na štetu lokalnog proračuna u velikom iznosu, Tužiteljstvo Brčko Distrikta BiH je protiv Rabića podiglo optužnicu za produženo krivično djelo porezne utaje, koju je potom dostavilo nadležnom sudu na daljnji krivični postupak. Optužnicom, u cijelosti potvrđenom u fazi prethodnog saslušanja, predloženo je izvođenje brojnih materijalnih dokaza koji potkrepljuju njene navode, kao i saslušanje većeg broja svjedoka i vještaka na glavnom pretresu. 

Sudskim potvrđivanjem svih točki optužnice potvrđena je osnovana sumnja da je optuženi počinio krivično djelo porezne utaje (iz člana 267 stav 3. Krivičnog zakona Brčko Distrikta BiH) za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje tri godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.