Tužiteljstvo BiH:

Optužnica protiv četvorice zbog ratnih zločina u logoru Dretelj

Optužnica protiv četvorice zbog ratnih zločina u logoru Dretelj
09.03.2016.
u 11:51
Pogledaj originalni članak

Četiri osobe, nekadašnji pripadnici HOS-a, optužene su za zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Čapljine i logora Dretelj, priopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužitelj i šef Odsjeka u Posebnom odjelu Tužiteljstva za ratne zločine podigao je ovu optužnicu protiv Miroslava Hrstića, rođenog 16.08.1949. godine u Ljubuškom, nastanjenog u Ljubuškom, državljanina BiH i Hrvatske, Ivana Medića, rođenog 31.05.1952. godine u Ljubuškom, nastanjenog u Ljubuškom, državljanina BiH i Hrvatske, Miljenka Nogolice zvanog Mile, rođenog 16.03.1962. godine u Trebinju, nastanjenog u Čapljini, državljanina BiH i Hrvatske, te Tonće Rajiča, rođenog 22.07.1971. godine u Mostaru, nastanjenog u Mostaru, državljanina BiH i Hrvatske, prenosi Fena.

Njih optužnica tereti da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u proljeće i ljeto 1992. godine, u svojstvu zapovjednika i pripadnika HOS-a i HVO-a, na području Čapljine postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti, lokalnom stanovništvu s područja Čapljine, kao i zatočenicima u logoru Dretelj.

Navedeno je da su optuženi osobno, kao i s drugim pripadnicima HOS-a i HVO-a, sudjelovali u mučenju, premlaćivanju, pljačkanju civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Čapljine, njihovom odvođenju u logor Dretelj, kao i silovanju i seksualnom zlostavljanju žena srpske nacionalnosti na izrazito ponižavajuće načine.

Optuženi se terete za mučenje i nanošenje teških tjelesnih ozlijeda žrtvama te fizičkih i psihičkih ozlijeda, od kojih i danas osjećaju posljedice.

Zločini navedeni u optužnici, kao i drugi počinjeni zločini, utjecali su na progon i iseljavanje civilnog stanovništva srpske nacionalnosti s područja Čapljine i doline Neretve, koje se do danas nije vratilo na svoja ognjišta i živi u raseljenju diljem BiH, regiona i svijeta.

Četvorica optuženih terete se za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH, navode iz Tužiteljstva BiH. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.