Pirotehnika

Opečeno lice dječaku (11) koji je palio petarde punjene eksplozivom

Opečeno lice dječaku (11) koji je palio petarde punjene eksplozivom
03.01.2016.
u 07:00
U Đakovu je stradao 12-godišnjak koji je, prema dostupnim informacijama, aktivirao petardu, takozvanu mini-piraticu
Pogledaj originalni članak

Incidenata s petardama bilo je i za vrijeme proteklih blagdana. Četvero djece u dobi od 11 do 14 godina ozlijeđeno je pri eksplozijama petardi u četvrtak diljem Hrvatske.

Površinske ozljede

U Đakovu je stradao 12-godišnjak koji je, prema dostupnim informacijama, aktivirao petardu, tzv. mini-piraticu.

- Na igralištu u Ulici biskupa Antuna Mandića u Đakovu, u četvrtak oko 17.30 sati, 12-godišnje dijete je bez nadzora odrasle osobe koristilo pirotehnička sredstva I. razreda. Pri tome mu je petarda eksplodirala u desnoj ruci te je zadobio površinske ozljede na prstima i dlanu u vidu posjekotina i opeklina. Nastavljamo daljnji rad u cilju utvrđivanja odgovornosti odrasle osobe, doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske. U pirotehniku I. razreda, koju je koristio 12-godišnjak, spadaju pirotehničke igračke, bengalske šibice, naboj za dječje pištolje, konfeti i bombice, no s njima se nikako nije smio igrati jer su oni u slobodnoj prodaji dopušteni tek starijima od 14 godina. Još troje djece ozlijeđeno je petardama u četvrtak na zadarskom području. U Zadru je teško ozlijeđeno 14-godišnje dijete kojem je eksplodirala petarda u ruci i teško mu ozlijedila šaku. Dijete je zadržano na liječenju u bolnici. Paleći eksplozivno punjene petarde u benkovačkom selu, 11-godišnjem djetetu opečeno je lice. U Galovcu je također ozlijeđeno 11-godišnje dijete kojem je pri paljenju petarde ozlijeđena šaka. Još jedna žrtva uporabe pirotehničkih sredstava zabilježena je na zadarskom području gdje je na Novu godinu ozlijeđeno 15-godišnje dijete kojemu je u ruci eksplodirala petarada i ozlijedila šaku, izvijestila je u subotu policija.

Sedam privedenih

U petak oko 13 sati, u Pakleničkoj ulici u Zadru, u eksploziji petarde I. razreda lakše je ozlijeđeno 15-godišnje dijete. Sumnja se da je dijete rukovalo petardom koja je eksplodirala i ozlijedila mu šaku, navodi zadarska Policijska uprava. Troje djece, među kojima jedno teže, ozlijeđeno je u četvrtak pri eksplozijama petardi u Zadarskoj županiji. Najmanje devetero djece ozlijeđeno je u Hrvatskoj na Staru godinu pri eksplozijama pirotehničkih sredstava. Policija podsjeća da je uporaba pirotehničkih sredstava II. i III. razreda zabranjena. Posebno pozivaju roditelje na povećan oprez i nadzor nad djecom. Pirotehnička sredstva nisu igračke, a djeci nestručnim rukovanjem prijeti velika opasnost za njihovo zdravlje, upozorava se.

Policija je tijekom dočeka nove 2016. godine na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića privela sedam osoba zbog narušavanja javnog reda i mira, a prilikom paljenja petarde u kući u Petrovoj ulici teže je ozlijeđen 26-godišnji njemački državljanin. Na dočeku Nove godine na središnjem zagrebačkom trgu je od 21 sat do tri sata ujutro bilo oko 25.000 građana, navela je policija, prenijela je Hina. Tijekom 24 sata zabilježeno je 41 kazneno djelo, među kojima dva razbojstva i 12 teških krađa provaljivanjem.

U devet od 34 prometne nesreće jedna osoba je teško ozlijeđena, a deset lakše, izvijestila je zagrebačka policija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.