nekoliko odvojenih akcija

Oduzeta veća količina različite robe vrijedne 92.500 KM

uno
uno
uno
uno
10.11.2016.
u 10:57
Pogledaj originalni članak

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH su u nekoliko odvojenih akcija privremeno oduzeli veću količinu razne robe, u vrijednosti 92.500 KM. Na osnovu operativnog saznanja o krijumčarenju robe iz Republike Srbije, službenici Regionalnog centra Tuzla, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaje, izvršili su provjeru porijekla robe na području Brčko Distrikta kod srbijanskog državljanina.

Prilikom izvršenih provjera utvrđeno je da se u objektima nalazi i roba stranog porijekla, iz Srbije i Turske i to 4.673 komada raznih tekstilnih proizvoda (trenerke, džemperi, majice i sl.), za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija.

Vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 80.000 KM, dok je vlasnik kažnjen s 4.000 KM, priopćeno je danas iz UNO BiH.

I službenici regionalnih centara Sarajevo i Tuzla, u suradnji s Grupom za obavještavanje iz Tuzle, izvršili su provjeru prometa roba u osam trgovačkih radnji na području Sarajeva, Tuzle, Živinica, Banovića i Lukavca.

Otkriveno je i oduzeto 40 mobilnih telefona i tablet za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija.

Vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 10.000 KM.

U priopćenju se dodaje i da je na osnovu zajedničkih obveza i mjera definiranih u Akcijskom planu za implementaciju Sporazuma o međusobnoj suradnji UNO BiH i Granične policije BiH izvršena operativna akcija "Kontraband III", čiji je cilj sprečavanje i suzbijanje nezakonitog unosa roba u carinsko područje BiH.

Prilikom vršenja aktivnosti na Graničnom prijelazu Orašje u putničkom motornom vozilu austrijskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Hrvatske, otkrivena je razna tehnička roba.

S obzirom na to da se radilo o robi stranog porijekla, vrijednoj oko 2.500 KM, a koja nije prošla odgovarajuću carinsku proceduru, privremeno je oduzeta.

I tim za sprečavanje krijumčarenja u regionalnom centru Mostar je, vršeći redovite aktivnosti na kontroli prometa robe, prilikom pregleda robe u Carinskoj ispostavi Trebinje otkrio i trajno oduzeo 1.241 kg svježeg paradajza od jedne osobe.

Navedena roba je otkrivena i oduzeta nakon što je utvrđena razlika u nosivosti teretnog motornog vozila i ukupne težine prijavljene robe carinskim organima, tj. utvrđen je višak u težini prilikom vaganja TMV.

Protiv počinitelja ovih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka, priopćeno je iz UNO BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.