Prijevare 'žene-vjetra' iz Sarajeva

Nezaposlena profesorica književnosti lažno se predstavljala kao šefica OSA-e

Nezaposlena profesorica književnosti lažno se predstavljala kao šefica OSA-e
19.07.2016.
u 08:12
Pogledaj originalni članak

Nezaposlena profesorica književnosti Azra Obuća (39) iz Sarajeva, koja koristi pseudonim Azra Fiola, ponovno je završila iza rešetaka zbog mnogobrojnih lažnih predstavljanja i prijevara, a mediji su je etiketirali kao “žena-vjetar” upravo zbog načina djelovanja u svom već sada dugogodišnjem prevarantskom stažu. Unatrag šest godina osuđena je na dvije uvjetne kazne od po dvije i četiri godine, a onda se pojavila kao spisateljica te šefica Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i službenica Ureda predsjednika FBiH.

Tek neke žrtve su odlučile i progovoriti. Prema optužnom zahtjevu, kao lažna šefica OSA-e jednom Sarajliji ponudila je mjesto informatičara - administratora na prikupljanju sigurnosnih informacija i podataka, a on joj je, prethodno potpisavši lažno načinjeni ugovor o radu na neodređeno vrijeme, na kojem je elektronički obrađena fotografija zaglavlja, za taj posao dao 4000 KM.

Među prevarenima je i jedna Sarajka, koja joj je predala 6000 KM za obećani posao pravnice u Vrhovnom sudu FBiH. Azra je sastanke organizirala u jednoj prostoriji za koju je tvrdila da se radi o tajnoj lokaciji OSA-e, a nešto slično dogodilo se i drugoj Sarajki koja je za posao u šalter- dvorani Općine Novo Sarajevo također dala 4000 KM.

- Azra Obuća je proljetos iskoristila i prijateljstvo s E. N., kojeg je upoznala preko Facebooka i prevarila ga za 500 maraka te S. S. kojoj je obećala da će je posredstvom sestre E. P. zaposliti u Domu zdravlja Ilidža. Za tu uslugu je tražila 1000 KM.

U prosincu se E. DŽ., nezaposlenoj profesorici engleskog i nastavnici bosanskog jezika lažno predstavila kao zaposlenica Ureda predsjednika FBiH i ponudila joj za 1000 KM posao u Federalnom ministarstvu obrazovanja...- stoji u optužnom zahtjevu. Među žrtvama se našla i žena iz Zenice koja je za Faktor objasnila da je Azra pisala blog te da ju je upoznala preko društvenih mreža.

– Bile smo prijateljice na Facebooku. Pratila sam Azrin rad i sviđali su mi se njezini članci. Osoba pod imenom Azra Fiola je, moram priznati, mudro nasamarila mene i moju prijateljicu. Obratila mi se 22. svibnja za hitnu pomoć s molbom da budem sponzor za njezinu knjigu, tvrdeći da joj do sutra u 10 sati ujutro treba 500 KM. Toliko joj nisam mogla dati, a sažalila sam se nad njom i odlučila pitati na raznim forumima bi li netko sudjelovao u takvoj vrsti akcije kako bi Azra Fiola mogla ispuniti svoj kvazisan. Svim osobama koje su pisale proslijedila sam Azrin kontakt, njezin Facebook profil preko kojeg je ona uplatu novca dogovarala. Nakon što sam vidjela da joj je jedna žena odlučila uplatiti puni iznos, odmah sam reagirala i rekla da je novac prikupljen. Na moje pitanja Azri koliko je novca prikupila, rekla mi je “pa koliko mi je trebalo”. Potom sam joj rekla da joj je i moja prijateljica poslala 40 eura i na pitanje što je s tim, ona je rekla da će to ići za promociju knjige.

Kada je sve prikupila, već sutradan je više nije bilo na društvenim mrežama – priča prevarena Zeničanka, kojoj se, unatoč višestrukim pokušajima, Azra Obuća više nikad nije javila.

- I dalje sam jako potresena i šokirana Azrinim činom. Ni sanjala nisam da bi netko mogao to uraditi na ovako ohol način. Namamiti dobre ljude da ti pomognu, a potom nestati s novcem. Moja pogreška je što sam bila naivna i što sam uopće pomagala. Kajem se i jako se sramim – kaže Azrina žrtva.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.