PRIJEVARE U OGLASIMA

Kupci izvrše uplate, ali roba nikada ne stigne

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Kupci izvrše uplate, ali roba nikada ne stigne
09.04.2014.
u 09:19
S obzirom na to da namještaj nikada nije stigao na adresu, oštećena je slučaj prijavila policiji koja apelira na građane da budu oprezni pri naručivanju bilo kakvih proizvoda preko interneta
Pogledaj originalni članak

Policija iz Višegrada prijavila je Sarajliju zbog internet-prijevare. On se još 20. listopada na oglasnom portalu Pik.ba registrirao za prodaju namještaja, nakon čega ga je jedna Višegrađanka pozvala kako bi dogovorila kupnju. Ona je, prema dogovoru, telefonirala navodnom prijevozniku i u Hypo Alpe Adria banci u Višegradu uplatila 380 KM na račun Sparkasse banke u Sarajevu.

Prijavila policiji

S obzirom na to da namještaj nikada nije stigao na adresu, oštećena je slučaj prijavila policiji koja apelira na građane da budu oprezni pri naručivanju bilo kakvih proizvoda preko interneta. U posljednje vrijeme sve se više prevarenih preko internet-oglasa obraća policiji jer su ih nepoznate osobe “olakšale” za različite svote novca, uglavnom od nekoliko desetaka do nekoliko stotina maraka. Nasjeli su na ponude dobro plaćenih poslova i kvalitetne, a jeftine tehnike. Policija prevarnatima uglavnom ne može ući u trag. Pored toga, kupci ne mogu dobiti zaštitu od stranice za oglase, a koje se najčešće zaštite čuvenom frazom “Ne odgovaramo za točnost podataka u oglasima”, ili “Mi se ograđujemo od bilo kojeg incidenta kojeg možete biti ili kojeg ste već žrtva”. Kako se navodi u Oslobođenju, i na Pik.ba savjetuju korisnike da obrate pozornost pri pregledu oglasa. Među najupečatljivijim prijevarama, a koje su objavljene i u medijima, i ona je u kojoj je žrtva bio Neđo K. iz Kneževa. On je prijavio da je servisom za slanje novca uplatio prodavaču iz Poljske 3600 KM za kupovinu traktora, a da ga nije dobio. Ivan R. iz Letke kod Tomislavgrada je prevarom ostao uskraćen za 2500 KM. On je, naime, preko oglasnika stupio u kontakt s njemu nepoznatom osobom iz Tuzle koja je prodavala prešu za baliranje sijena. Dogovor je bio da Ivan R. na njegov račun uplati iznos od 2500 KM, nakon čega će poljoprivredni stroj biti poslan na trošak prodavača u Tomislavgrad. Novac je poslan, ali stroj nije stigao. Još naivniji je ispao 26-godišnjak iz sela Matići kod Orašja koji je početkom godine, posredstvom oglasnika Pik.ba, htio zamijeniti svoj mobitel za mobilni uređaj HTC ONE. Nakon dogovora o razmjeni, po vozaču autobusa nepoznatom kupcu u Sarajevu poslao je svoj mobitel i dodatnih 150 KM. Nakon toga prodavač HTC ONE je isključio mobitel i nije odgovarao na pozive.

Zloupotreba identiteta

Upravo takvi slučajevi nisu rijetkost, kao što je slučaj i sa zloupotrebom identiteta. Preko društvenih mreža (npr. Facebooka) koriste se profili anonimnih osoba, ali i onih poznatih u cilju lukavih masovnijih prijevara.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.