Banja Luka

Identificirani maloljetnici sa šokantne videosnimke

16.05.2019.
u 09:15
Pogledaj originalni članak

Banjolučka policija identificirala je maloljetnike s videosnimke objavljene prije nekoliko dana u brojnim medijima i na društvenim mrežama, a na kojima se vidi vršnjačko nasilje.

Na snimci se vidi kako djevojčica napada dječaka na biciklu dok prolaznici to promatraju, snimaju i smiju se. Djevojčica nekoliko puta dječaka obara na zemlju, a u jednom trenutku ga je i ošamarila, dok se on odbija braniti, što se i čuje na snimci kada to govori.

Poticanje na nasilje

Također, na spomenutoj videosnimci čuje se i starija osoba koja nagovara dječaka da udari djevojčicu i ne čini ništa kako bi zaustavila nasilje.

- Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka su, nakon što je videozapis u kojem je vidljivo vršnjačko nasilje objavljen u medijima, identificirali sudionike navedenog događaja. Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o javnom radu i miru - propuštanje obveze brige o maloljetniku, nadležnom sudu će biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. O događaju su obaviještena i nadležna tijela socijalne skrbi – priopćeno je iz Policijske uprave Banja Luka.

Iz policije također napominju da oni tijekom redovitih poslova i zadataka iz svoje nadležnosti educiraju nastavnike, učenike i roditelje u cilju preventivnog djelovanja, kao i ukazivanja na posljedice vršnjačkog nasilja. Međutim, ombudsmani Bosne i Hercegovine uočili su, uvažavajući rad i praksu po pojedinačnim žalbama roditelja, kako su nastavnici i stručno osoblje škole slabo pripremljeni za nošenje s problemom nasilja u školi.

Nasilje ostaje skriveno

Posljedica toga je da nasilje nad i među djecom, iako dosta rašireno, ostaje najčešće skriveno, proizvodeći negativne reperkusije na djecu i okolinu na način da se nepovoljno odražava na proces učenja, a samim tim i na budućnost zajednice u cjelini.

Ombudsmani stoga smatraju kako je potrebno uspostaviti jasna, definirana pravila ponašanja u školama, ojačati ulogu psihologa i socijalnih radnika, uvesti preventivne mjere, ohrabriti izvještavanje o vršnjačkom nasilju među djecom i školskim djelatnicima te osmišljavati i provoditi kontinuirane tečajeve o vršnjačkom nasilju za sve koji su uključeni u rad s djecom.

Malo je podataka o djeci koja su žrtve vršnjačkog nasilja, malo je informacija o tome gdje su ta djeca nakon što prijave nasilje. Mnogo je i onih koji trpe i ne prijavljuju nasilje koje se vrši nad njima. Tako mnogi slučajevi nasilja nad djecom ostaju neprijavljeni. Ipak, donekle ohrabruje činjenica da posljednjih godina, osobito od stupanja na snagu Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, od 2013. godine, broj prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja kontinuirano raste. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.