Nakon priznanja krivnje, Arif Peleš osuđen u Državnom sudu BiH

Hell Angels agentu nudio drogu te dobio 3 godine robije

Hell Angels agentu nudio drogu te dobio 3 godine robije
11.02.2015.
u 09:30
Pogledaj originalni članak

Nakon priznanja krivnje, Arif Peleš (47) iz Brčkog, član poznate motociklističke međunarodne skupine Hell Angels, osuđen je jučer u Sudu BiH na jedinstvenu kaznu od tri godine zatvora zbog trgovine drogom i oružjem. U kaznu mu je uračunato vrijeme lanjskog pritvora od pola godine.

Prikriveni agent

Kako smo pisali, Peleš je 22. veljače 2014. godine prikrivenom inspektoru MUP-a RS-a kodnog imena Mladen u Brčkom nudio na prodaju 50 grama heroina. Prikriveni inspektor je drogu otkupio za 1750 maraka. Pet dana kasnije, optuženi je ponovno prikrivenom inspektoru na prodaju ponudio 100 grama heroina, te je i ova količina simulirano otkupljena za 3650 maraka (ukupno 5400 KM). Potom je Peleš 1. travnja 2014. prikrivenom inspektoru na prodaju ponudio kilogram heroina po cijeni od 16.500 eura, uz uvjet da se primopredaja obavi u Ljubljani. Peleš je također tražio da se i Rifatu Šaćiroviću, koji je bio kurir zadužen za transport droge, isplati 2000 eura. U akciju simuliranog otkupa droge uključili su se agenti slovenske policije te su u Ljubljani zaustavili mercedes kojim je upravljao Šaćirović te u vozilu pronašli 300 grama heroina i skoro kilogram miks-mase koja se miješa s drogom kako bi se dobilo na količini. - Arif Peleš je oglašen krivim što je od srpnja 2013. do travnja 2014., koristeći visok položaj koji je imao u međunarodnoj motoskupini Hell Angels, te je kao organizator vrbovao i angažirao više osoba koristeći poznanstva. Ljude je vrbovao radi trgovine heroinom, kokainom i marihuanom, te oružjem na teritoriji BiH, Slovenije, Austrije i drugih zemalja. Pored Hell Angelsa, u kriminalnu skupinu su vrbovani i članovi drugih motoristički skupina, poput Red Devilsa. Sud je cijenio olakšavajuće okolnosti da Peleš nije prije kažnjavan, kao i njegovo priznanje, obrazložio je sudac Izo Tankić. Istom presudom oduzeto mu je devet mobitela koje je koristio. Pored toga će morati platiti 5400 maraka, koje je zaradio od prikrivenog inspektora kojemu je u dva navrata prodao heroin. Također, Peleš je obvezan nadoknaditi troškove kaznenog postupka, ali su mu ukinute mjere zabrane.

Nezaposleni biker

Tužitelj Oleg Čavka tražio je da Peleš nadoknadi i troškove prijevoda dokumenata sa slovenskog i njemačkog koji su iznosili 7739 marke te dodao da policija Brčko Distrikta nije potkrijepila adekvatnim dokazima da je za istrage potrošila 9000 KM. S druge strane, Pelešov odvjetnik Kerim Čelik istakao je da je njegov branjenik nezaposlen, bez novca, te da izdržava dvoje djece, i da za to neće moći platiti sudske troškove. Tako će na kraju prijevod najvjerojatnije platiti porezni obveznici. Inače, Tužiteljstvo BiH je na ovom ročištu dostavilo preciziranu optužnicu protiv Peleša, a tužitelj Oleg Čavka objasnio je da je optužnica prekvalificirana u blaže kazneno djelo jer je postojao realan rizik da tijekom suđenja ne dokažu ono za što su Peleša teretili.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.