Požar u Sarajevu

Eksplozija plinske boce ubila supružnike Ranku i Vijeku

07.02.2017.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

U požaru koji je jučer ujutro, u 8.55 sati, izbio nakon eksplozije plina u stanu na 11. katu zgrade u sarajevskom naselje Alipašino Polje, u ulici Geteova broj 2, stradao je stariji bračni par Ranka i Vjeko Raus, dok je liječničku pomoć zatražilo 15 susjeda, uglavnom zbog trovanja dimom, opeklina i stresa.

Nije htjela ostaviti supruga

Prema njihovu kazivanju, nakon jake eksplozije, buknuo je veliki požar u stanu nesretnih supružnika Ranke i Vjeke koji je nekoliko dana ranije bio ozlijedio kuk i nije se mogao kretati. - Ona je s prozora na 11. katu dozivala pomoć, a okupljeni prolaznici ispred zgrade vidjeli su kako je u jednom trenutku nestala u stanu koji je gutao plamen. Ranka nije htjela izaći iz stana bez svog supruga. Čuvši silovitu eksploziju, neki susjedi su provalili vrata i zatekli je u hodniku kako gori. Nažalost, ni njoj ni njemu nije više bilo spasa. Odmah su alarmirali interventne službe. Svi su stigli za nekoliko minuta, ali tada su za vatrogasce počeli pravi problemi. Budući da u našem naselju stalno nestaje vode zbog ovih redukcija, hidranti su bili prazni i vjerojatno nije bilo dovoljno tlaka. Gledao sam vatrogasce kako velikim naporima to pokušavaju riješiti i napravili su veliki posao, prepričavali su uznemireni stanari ističući kako su vidjeli vatrogasca na prozoru kako preostale manje plamenove vatre na otvorima gasi vodom iz šalice za kavu nakon što je požar u stanu već bio ugašen.

Tehničko opremanje zgrada

- Imali smo problem s razvlačenjem crijeva jer hidrantska mreža nije funkcionirala i to je jednim dijelom doprinijelo da se oteža situacija. Požar je jako brzo saniran, ali, nažalost, dvoje je ljudi stradalo u njemu. Što se tiče vatrogasaca, uradili smo sve što je u našoj moći, potvrdio je Mustafa Kovač, ravnatelj Uprave civilne zaštite Sarajevo, dodajući kako je, prema prvim informacijama, došlo do pražnjenja plina iz boce koji je, navodno, uslijed vatre ili iskre eksplodirao u kuhinji.- To treba biti opomena da se mora uraditi sve na tehničkom opremanju, osobito u visokim zgradama kako bi se moglo što prije intervenirati u takvim situacijama, zaključio je Kovač. Stručnjaci i ovom prilikom upozoravaju da se vodi računa o održavanju plinskih boca. Kako nam je objasnio Ivo Karačić, protupožarni inspektor MUP-a HNŽ-a, nakon curenja plina iz boce dovoljna je iskra iz grla žarulje pri paljenju prekidača pa da dođe do eksplozije u prostoriji ispunjenoj plinom. Kako ističe, u takvim situacija bitno je ništa ne paliti, nego nastojati što prije staviti neko zaštitno sredstvo na ruku i zatvoriti bocu te prozračiti prostorije. Osim toga, upozorava i na plinske i kvarcne grijalice koje u bliskom dodiru s tkaninom izazivaju požare, a preporuča i da se svi električni uređaji, među kojima osobito bojleri i mobiteli, isključe iz struje tijekom odsutnosti ili spavanja. Upozorio je i na peći na drva, odnosno neodržavanje dimnjaka, kao i na nemarno odbacivanje ostataka žara. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.