Istraga o zločinu u Španjolskoj

Dvojicu Roma sumnjiče za ubojstvo svećenika

Dvojicu Roma sumnjiče za ubojstvo svećenika
22.01.2016.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Elvir Ferhatović (37) i njegov nećak Arsen Ferhatović (30), navodno Romi iz BiH s hrvatskim putovnicama, u Španjolskoj su osumnjičeni da su još lanjskog ožujka ubili svećenika Adolfa Mendeza Enriqueza (77) u gradu Vilanova dos Infantes u pokrajini Orense. Nesretni stariji svećenik je pronađen mrtav u staji na imanju u selu, a policajci su utvrdili da je brutalno pretučen do smrti. Zatekli su ozljede koje su upućivale na to da je žrtva dulje vrijeme bila podvrgnuta mučenju. Njihovu uhićenju prethodile su tisuće sati istrage, a uoči same akcije pratili su njihovo kretanja između gradova Pontevedra i Ourense.

Nema konkretnih dokaza

Ipak, u nedostatku konkretnih dokaza, sutkinja ih je pustila da se brane sa slobode, ali im je izrekla mjere opreza. Oduzete su im putovnice i svakih 15 dana moraju se javiti u policijsku postaju. Dvojica osumnjičenika su priznala da su prije posjećivali svećenika te opisali svoj posljednji dan u gradu Vilanova dos Infantes, ali na sudu su se branili šutnjom. Naime, povremeno su od žrtve tražili novac te joj ponekad znali pomoći u uređivanju vrta. Istražitelji upravo sumnjaju da je motiv zločina novac jer je svećenik Enriquez bio poznat po pomaganju siromašnima, što su mještani i potvrdili. Nije bilo provale. Upravo zbog njegove darežljivosti, istražitelji su uspjeli suziti broj osumnjičenika, jer na ulazu crkve nisu pronađeni znakovi provale, što ukazuje da je svećenik poznavao svoje krvnike. Stric i nećak Ferhatović znali su dolaziti Enriquezu po novčanu pomoć, a jedan od susjeda dan prije ubojstva vidio je crni golf kod crkve, kakav posjeduje i Elvir Ferhatović.

Nestala i relikvija

Osim za ubojstvo, dvojicu Fehatovića sumnjiči se i za tešku krađu poznatog španjolskog vjerskog predmeta Virgen del Cristal. Naime, crkva u kojoj je ubijen svećenik veže uz sebe i vjersku legendu o bogojavljenju Djevice Marije koja se ukazala u staklu. To staklo je ukrašeno i pretvoreno u sveti predmet koji je privlačio brojne vjernike iz Španjolske u malu crkvu u Vilanovi dos Infantes. Prilikom uhićenja Virgen del Cristal nije pronađen kod Ferhatovića, ali tek nakon pretresa njihovih stanova otkrit će se stoje li oni iza krađe. Važan sakralni predmet unatoč pozlati nema veliku materijalnu vrijednost, ali ubojice željne novca to nisu mogle znati. Guardia Civil nastavlja prikupljati dokaze o zločinu, ali je isključila mogućnost da se radi o planiranom ubojstvu ili pljački. Pretpostavljaju da je svećenik pokušao sačuvati sakralni predmet od lopova, zbog čega su oni pomislili da nema samo duhovnu nego i materijalnu vrijednost.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.