Akcija ‘Odisej’

Dvojica Bosanaca u internet-lancu dilera droge i ilegalnih softvera

Dvojica Bosanaca u internet-lancu dilera droge i ilegalnih softvera
01.03.2016.
u 07:00
Asmir Mulaj (28) iz Živinica i Kenad Muminović (26) iz Srebrenice uhićeni su zbog sumnje da su na internet-forumu organizirali šverc
Pogledaj originalni članak

Asmir Mulaj (28) iz Živinica i Kenad Muminović (26) iz Srebrenice uhićeni su zbog sumnje da su na internetskom forumu organizirali prodaju droge i ilegalnog softvera “tešku” više milijuna eura. Razotkriveni su u međunarodnoj akciji “Odisej” MUP-a RS, FUP-a i Njemačke savezne policije (BKA). Kako se sumnja, Mulaj je od 2013. pod pseudonimom “asmir_cracker” osnovao tri foruma, i to faker.cc, comlync.cc i fato.me, na kojima je skupio oko 7000 korisnika koji su preko ove platforme ugovarali poslove. S druge strane, Muminović je bio posrednik u prodaji, ili treća strana, te je jamčio kako će usluga biti izvršena, a novac isplaćen. Na osnovi svake prodaje zarađivao je određeni postotak. Kako je potvrđeno iz MUP-a RS, na forumima su nuđene visokosofisticirane usluge, i to izrada i širenje računalnih virusa, neovlašten pristup zaštićenom računalu ili telekomunikacijskoj mreži, izrada lažnih dokumenata, proizvodnja i promet droga.

- Nakon prihvata, Muhinović je digitalni novac pretvarao u stvarni i slao ga ostalim sudionicima u ilegalnom lancu poslova, rečeno je iz MUP-u RS. Inače, ova kriminalna skupina djelovala je u BiH, Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i drugim područjima gdje se koristio njemački jezik. U Njemačkoj je, pak, uhićeno pet osoba, među kojima i dvojica Sirijaca koji su se kao članovi foruma bavili prodajom droge i piraterijom. Pretresom njihove kuće pronađeno je 36 kilograma amfetamina, 1,5 kilograma kokaina, dva kilograma hašiša i oko 2,3 kilograma ekstazi tableta, a procijenjena vrijednost zaplijene iznosi oko pola milijuna maraka. Osim toga, istražitelji su pronašli i oko 150.000 eura u gotovini i dva računa na kojima se nalazio “bitcoin”, poznatiji kao digitalni novac.

Pretresi su izvršeni na 69 lokacija diljem Europe.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.