DVOJICA UHIĆENA

Velika akcija specijalne policije u Zagrebu: U stanu nađena droge i oružje, a Balića BiH traži zbog ubojstva pokajnika

Velika akcija specijalne policije u Zagrebu: U stanu nađena droge i oružje, a Balića BiH traži zbog ubojstva pokajnika
14.09.2022.
u 16:19
Pogledaj originalni članak

Dvojica državljana iz BiH, koji su u akciji specijalne policije u utorak uhićeni u zagrebačkom naselju Srednjaci, duže su vrijeme bili tajno praćeni i nadzirani, a cijela akcija provedena je u suradnji s policijama drugih zemalja.  Kazao je to Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, ne precizirajući tko su uhićeni.

- Riječ je  osobama za koje se sumnja da  se bave organiziranim kriminalom, a bila je riječ u dugo i pomno planirano akciji koja je provedena u suradnji s policijama drugih zemlja. Kriminalističko istraživanje je u tijeku i tijekom njega će se utvrditi je li njihov boravak u Hrvatskoj bio ugroza za sigurnost Hrvatske i njezinih građana. To se tek treba utvrditi. No htio bih istaknuti da je posljednjih godina u Hrvatskoj uhićeno 200 osoba iz BiH i Srbije zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela. Glavni ravnatelj policije je kazao da je policija razotkrila oko 150 kriminalnih skupina koje su se bavile raznim vrstama kriminala. To jesu velike brojke ali i dokaz da policija radi svoj posao jer svaki ozbiljni kriminal ima prekograničnu dimenziju - kazao je Božinović.

On nije precizirao zbog čega je dvojac iz BiH uhićen,  no u međuvremenu se PU zagrebačka oglasila priopćenjem u kojem su ne navodeći identitet naveli  da su uhićena dvojica BiH  državljana u dobi od 38 i 32 godine, jer se sumnjiče za zloporabu droge i nedozvoljeno držanje oružja.   Prema neslužbenim informacijama uhićeni su Edin Balić i Adnan Ž. U njihovom uhićenju je sudjelovalo između 20 i 30 pripadnika specijalne i interventne policije, što je još jedan dokaz da ih je policija očito smatrala potencijalno opasnim  i vjerojatno naoružanima. Nakon njihovog uhićenja pretražen je stan na trećem katu kojeg su koristili, a u pretrazi je korišten i pas za detekciju droga i eksploziva  jer se očito sumnjalo da nešto od toga imaju u stanu.  A  i imali su jer je zagrebačka policija priopćila da je pretragom stana i garaže nađeno  ukupno 229,9 grama marihuane, 56,1 grama kokaina, 39,8 grama heroina, 699 grama punila, te pet vaga za precizno mjerenje težine. Droga je bila namijenjena daljnjoj preprodaji, a za sada se ne zna kako su je i gdje nabavili.   Osim droge, kaže zagrebačka policija, nađeno je  i 1910 komada streljiva različitog kalibra, pet spremnika za pištolje i jedna elektro detonatorska kapisla zajedno s neutvrđenim elektroničkim sklopom. Pa će se bez sumnje istraživati i je li spomenuti dvojac planirao neke kriminalne poslove i u Hrvatskoj, poput  oružanih prepada na banke ili bankomate.  Policija ih je  vjerojatno duže vrijeme pratila i  nadzirala, a tijekom istrage  bez sumnje će se ponovo pojaviti vječno pitanje bez odgovora - kako i kada te s kojim dokumentima su ušli u Hrvatsku Jer prema pisanju BiH portala Istraga, Balić je osoba dobro poznata tamošnjoj policiji koja je za njim raspisala tjeralicu zbog sumnje da je sudjelovao u likvidaciji svjedoka pokajnika u postupku kojeg tamošnji mediji zovu predmet Escobar. Osim  toga, portala Istraga navodi  i da je Balić jedan od najbližih suradnika Dina Muzaferovića Cezara, za kojeg isti portal tvrdi  da je BiH narko boss. Navode i da su obojica i bijegu od ljeta prošle godine te da ih se sumnjiči da su u šumi uz granicu BiH i Hrvatske uzgajali marihuanu vrijednu nekoliko milijuna konvertibilnih maraka. Istražitelji u tom predmetu imali svjedoka pokajnika koji je ubijen u svibnju ove godine, a prema sumnjama BiH istražitelja iza te likvidacije navodno stoje Balić i Muzaferović. Sumnje se da su navodno njih dvojica pripremala još jednu likvidaciju. Za njima nije bila raspisana crvena Interpolova tjeralica već samo interna koja vrijedi za teritoriji BIH, a prema pisanju portala Istraga razlog tome je "rat" koji su oko predmeta Escobar vodila međusobno suprotstavljena BiH tužiteljstva i sudovi. Zapravo portal Istraga implicira da je kriminalnom dvojcu netko omogućio da pobjegne, a ima li u tim navodima istine možda će se istraživati  i  sada nakon što su uhićeni u Hrvatskoj.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.