Bizaran slučaj

Čak dvanaest godina kazneno teretili vozača iz BiH koji ne postoji

Čak dvanaest godina kazneno teretili vozača iz BiH koji ne postoji
04.02.2016.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Dvanaest godina država je, odnosno Općinsko državno odvjetništvo u Makarskoj i Splitu, pokušavala utvrditi postoji li Selmir Dautbegović, rođen 18. travnja 1975. godine u Konjicu u BiH. I nakon toliko godina utvrđeno je napokon kako osoba takvog imena i prezimena ne postoji i umjesto da je, po djelu za koje ga se teretilo dobio od šest mjeseci do pet godina, optužba protiv njega je odbijena.

A nepostojećeg Dautbegovića teretilo se optužnicom za utaju, pa mu se čak i sudilo u odsutnosti. Optužen je bio da je 20. srpnja 2004. ispred Turističke agencije Ra Tours u Tučepima s djelatnikom tvrtke Adria Plus d.o.o. dogovorio najam tada novog žuto-zlatnog vozila marke renault megane oznake ŠI 716 - CI. Tada 29-godišnji muškarac dao je djelatniku rent-a-car agencije osobne dokumente na ime Selmir Dautbegović u čiju vjerodostojnost djelatnik nije imao razloga posumnjati. Prema ugovoru o najmu, automobil je bio obvezan vratiti za tri dana, odnosno do 23. srpnja 2004. Naravno, nakon što nakon predviđenog roka renault nije vraćen, tvrtka je prijavila kazneno djelo, a automobil čija je tadašnja vrijednost bila oko 120 tisuća kuna, netragom je nestao i do danas nije vraćen vlasniku. Nakon što je ODO na sve moguće načine pokušavao utvrditi gdje se nalazi optuženi Dautbegović, na raspravi na Općinskom sudu u Splitu 7. siječnja Animira Šimundić, viša savjetnica ODO-a u Splitu, odustala je od daljnjeg kaznenog progona okrivljenika navodeći “kako iz prikupljenih dokaza proizlazi da osoba pod istim imenom ne postoji”.

- Iz podataka koje su sudu dostavili MUP Sarajevo i Mostar, kao i Ministarstvo pravosuđa BiH, vidljivo je kako osoba imena Selmir Dautbegović ne prolazi ni kroz jednu službenu evidenciju državnih tijela u BiH, što upućuje na zaključak kako takva osoba ne postoji pa da stoga nema ni osnove za daljnje vođenje ovog kaznenog postupka - stoji, među ostalim, u odluci sutkinje Ivane Kanaet-Samardžić. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.