Presuda

Bivši tajnik Nogometnog saveza BiH dug će vraćati 40 godina

Bivši tajnik Nogometnog saveza BiH dug će vraćati 40 godina
11.02.2016.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

Bivši glavni tajnik Nogometnog saveza BiH Munib Ušanović bi sljedećih oko 40 godina od mirovine trebao državi vraćati novac kako bi isplatio iznos koji je, prema presudi, stečen nezakonito.

Ušanović je proglašen krivim za zloupotrebu položaja i poreznu utaju, a nezakonitu korist i troškove postupka u iznosu od 336.261 konvertibilnu marku, prema odluci Suda BiH, vraćat će od mjesečne mirovine. Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH neslužbeno doznaje kako Ušanović mjesečno vraća između 700 i 800 konvertibilnih maraka, što znači da će dug isplatiti za oko 40 godina.

Pravomoćnom presudom Suda BiH, Ušanović je 2011. godine osuđen na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja i porezne utaje.

Zajedno s njim, zbog istog kaznenog djela osuđen je i Miodrag Kureš koji je u Nogometnom savezu obavljao dužnost tajnika za financije i marketing.

Ušanović, koji će u srpnju napuniti 65 godina, prošlog listopada je odslužio kaznu, javlja BIRN.

Iz Suda BiH navode kako je postupak naplate pokrenut na osnovi odluke Pravobraniteljstva BiH iz lipnja 2013. godine.

Ušanović za BIRN nije htio govoriti o detaljima otplate duga, ali je kazao kako se na presudu žalio Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, te da će nakon okončanja postupka moći više reći.

- Preko glave mi je svega - izjavio je Ušanović. Presudom Suda BiH, Ušanović i Kureš su zajedno bili obvezani solidarno isplatiti novac jer nije bilo moguće utvrditi pojedinačni iznos prisvojenog novca. Kako to nisu učinili, pokrenut je postupak naplate, ali iz Suda BiH navode kako Kureš nije obvezan vraćati novac.

- U konkretnom slučaju, država ima pravo tražiti naplatu cjelokupnog iznosa od samo jednog dužnika - navode iz Suda Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.