Manipulacije

‘Civilne žrtve’, a novac primaju kao branitelji

‘Civilne žrtve’, a novac primaju kao branitelji
15.09.2012.
u 10:36
Novi slučaj evidentiranja ratnih žrtava i kao vojnika i kao civila
Pogledaj originalni članak

Gotovo slučajno je otkriven još jedan slučaj makinacija s podacima o pripadnošću Armiji BiH većeg broja osoba s područja sjeveroistočne Bosne. Ono što je zapravo trebalo biti predmet revizije koju provodi Federalno ministarstvo za bitanja branitelja na čelu sa Zukanom Helezom, otkriva se potpuno drugim kanalima.

Stvarni broj

„Večernji list“ doznaje kako se prilikom istrage o ratnim zločinima koje su srpske snage počinile nad Bošnjacima u zvorničkom selu Lokanj pojavio popis od 66 navodnih civilnih žrtava stradalih u razdoblju od 14. do 16. srpnja 1992. godine. Međutim, u istrazi se došlo do podataka po kojima se sve te osobe vode i u evidenciji kao korisnici braniteljskih stradalničkih naknada. Kako bi se razriješile nedoumice koliki je stvarni broj žrtava u spomenutom selu, te jesu li u pitanju civilne ili vojne žrtve, državno tužiteljstvo je od Federalne uprave policije (FUP) zatražilo da izvrši provjere u nadležnim institucijama. Sukladno tomu od Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata zatražen je “popis s točnim brojem žrtava ubijenih civila u selu Lokanj i njihovim osobnim podacima te pismeno obrazloženje temeljem čega je upisano mjesto i datum pogibije Lokanj – 16.07.1992. godine“. FUP je također zatražio da mu Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata obrazloži zbog čega su stradale osobe upisane u vojne evidencije.

Brojne makinacije

Bez obzira jesu li u pitanju civilne ili vojne žrtve više je nego očito da je ovo eklatantan, ali ne i jedini primjer makinacija s ratnim stradalnicima. Ako je riječ o stradalim vojnicima onda je u pitanju pokušaj obmane pravosudnih tijela, jer se u pripremi optužnice za zločine u Lokanju tvrdilo da su u tom selu ubijeni civili. Naime, status žrtava umnogome utječe i na kvalifikaciju kaznenog djela. S druge strane, ako su u ovom zvorničkom selu doista stradali civili pitanje je tko ih je i temeljem čega upisao u vojnu evidenciju koja omogućava njihovim obiteljima ostvarivanje prava koja pripadaju isključivo vojnim stradalnicima. Slične manipulacije statusom ratnih žrtava otkrivene su, također slučajno, i u nekim drugim dijelovima BiH. Na zahtjev obrane optuženih Miće Stanišića i Stojana Župljanina, Haaški sud zatražio je još prošle godine detaljne podatke o statusu prilikom stradanja oko 2500 žrtava, za koje ovu dvojicu tereti optužnica ICTY-a. Obrana je posumnjala da su neke od navodnih civilnih žrtava navedenih u optužnici dobili status branitelja FBiH, a provjera u resornom federalnom ministarstvu potvrdila je te sumnje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

CI
cinbenik
11:55 15.09.2012.

Pocetkom rata su skoro sve zrtve upisivane kao branitelji,a to je slucaj i sa jednim i drugim i Hrvatima i Muslumanima....................Kako je netko mogao biti branitelj ili se tretirati tako i obrnuto,a poginuo je kod svoje kuce,na pragu.............Znaci bio je kod kuce ili u dvoristu,kada je naisla Srbska sila,nije bilo organizirane obrane,a poslije je politikom SDA i HDZea upisan kao zrtva rata,kao dug od tih stranaka i pokazivanjem brige za svoj narod.................kada ih vec nisu mogli zastititi,onda su ih stavili na spisak za tadasnje pomoci.............Poslije su tim strankama trebali sto veci broj mrtvih branitelja,da bi dokazali svoju organiziranost, i svaku reviziju su prosli kao branitelji i naravno uvjek su dobijali na izborima za "brigu".......Sve je na stetu drzave,ali nevidim tu problem za sud,jer se radi o ubijenim ljudima kod svoje kuce,a najmanji problem kako su ga stavili na spisak za branitelje........a ubijali su ih ljudi iz Srbije i domaci ...........Zasto na pragu,ako su branitelji ,a ne u rovu......Pa zato sto je napadnuto nenaoruzano stanovnistvo,sve dog se nije poceo pruzati otpor.........onda se moze pricati o obrani i braniteljima i tada

CI
cinbenik
12:03 15.09.2012.

Od tada su rijetki upisani ,a da su bili civili...............Tko to moze tzacno procijeniti tko je bio branitelj pocetkom agresije..............Naravno spiskovi velikih patriota koji su se poceli braniti jos 91 u BiH to nemogu dokazati jer su jos nerealniji.............Nista to nije spektakularno sto je kao to otkriveno, i nebi smjelo pravdati srpske zlocine,jer ponavljam skoro su svi ubijeni na svom pragu,pa nije valjda da su bas tako isle crte obrane sa praga na prag ,pa je neprijatelj svakog pobio na pragu i to sa metkom ili nozom,a sto sve govori i ukazuje na zlocine.................To zatso ih je tada politika pisala kao branitelje,a oni civili,to bi trebao bitio najmanji problem za sud,ali za drzavu sad jeste,zato sto civilne zrtve rata nisu nikada ni obestecene,a porodice pobijenih su morali nekako da prezive.........Jos jedna greska u nizu tadasnjih vladajucih,a i sadasnjih..............