Cijene

Cijene u Širokom dvostruko veće nego u Travniku

Cijene u Širokom dvostruko veće nego u Travniku
10.05.2012.
u 09:30
Dok se u Njemačkoj za muško šišanje izdvaja oko 30 eura, u BiH se za taj novac može šišati cijelu godinu, za tu uslugu u Travniku se izdvoji 4,31 KM, a u Širokom 9,28 KM...
Pogledaj originalni članak

Čim dijaspora stigne iz Njemačke u domovinu, na svojim novčanicima, osim rodbine, to osjete i frizeri, kozmetičari, stomatolozi i mnogi drugi koji pružaju razne usluge. Dok se u Njemačkoj za muško šišanje izdvaja oko 30 eura, u Bosni i Hercegovini za taj novac mogu se šišati cijelu godinu. Cijene i ostalih usluga veće su u državama iz kojih dolaze naši iz dijaspore i po desetak puta.

Od županije do županije

Iako je zaživjela fiskalizacija, a inspekcije svakodnevno uvode red u legalizaciju poslovanja, cijene usluga su ponekad i trostruko veće od grada do grada. Tako se, primjerice, za šišanje u Širokom Brijegu, gdje je ova usluga najskuplja, mora izdvojiti i dvostruko više novca nego u Travniku, gdje je šišanje najjeftinije. Za jedan tretman šišanja u Travniku u prosjeku se izdvoji 4,31 KM, dok za isti posao u Širokom Brijegu naplaćuju 9,28 KM. U Mostaru i Livnu prosječna cijena muškog šišanja iznosi sedam KM, a prosjek na razini Federacije iznosi 6,34 KM po jednom tretmanu, podaci su Federalnog ministarstva trgovine.

I ostale usluge u BiH bitno se razlikuju od mjesta do mjesta. Najskuplje pranje kose s feniranjem plaćaju stanovnici Livna (14,42 KM) a najjeftinije u Goraždu (8,96 KM po jednom tretmanu). Mostarci za takvu uslugu izdvajaju 12,50 KM, a Širokobriježani i Travničani deset KM po jednom tretmanu.

Usluge odvoza otpada od mjesta do mjesta razlikuju se i trostruko. Mještani Goražda odvoženje otpada plaćaju po 0,08 KM po četvornom metru površine stana, dok Širokobriježani za istu površinu plaćaju 0,22 KM. U Livnu za tu vrstu usluge plaćaju 0,10 KM, a u Mostaru i Travniku 0,15 KM.

Razlike postoje i kod izdvajanja za boravak djeteta u vrtiću. Roditelji u Širokom za takvu uslugu izdvajaju 170 KM, a u Livnu i Travniku usluga stoji 120 konvertibilnih maraka, Mostarci za boravak djeteta u vrtiću plaćaju u prosjeku 160 KM.

Najjeftinije preslike

Studentima koji kopiraju skripte isplati se za više preslika uputi u Sarajevo, gdje se za jedan crno-bijeli preslik formata A4 treba platiti 0,06 KM, dok takvu uslugu u Livnu naplaćuju i tri puta više (0,19 KM). U Mostaru, Širokom i Travniku takav preslik se plaća 0,10 KM.

Iako postoje razlike i kod prodaje prehrambenih proizvoda, odjevnih predmeta te tehničke robe, one nisu tako izražene kao kod navedenih usluga. Sudeći po europskim zemljama, kod kojih je rad iznimno cijenjen i plaćen, BiH je već tradicionalno na dnu europske ljestvice kada je u pitanju standard njihovih građana, te su i usluge daleko niže od onih europskih.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.