Obustava

Cijene struje ostaju iste, a iduće godine moguće pojeftinjenje

Cijene struje ostaju iste, a iduće godine moguće pojeftinjenje
19.07.2013.
u 08:59
IZ EP HZ HB nisu isključili mogućnost jeftinije električne energije u idućoj godini
Pogledaj originalni članak

Do kraja godine neće biti mijenjanja cijena struje za građanstvo, potvrdili su nam iz Elektroprivrede HZ HB. Kada je u pitanju iduća godina, nije isključeno da bi cijena struje mogla biti manja nego ove godine budući da će bazna godina prema kojoj će se dogodine formirati cijene električne energije biti 2013. koja se barem u prvih šest mjeseci pokazala kao jako dobra, za razliku od 2012. koja je bazna za cijene u ovoj godini.

Cijena nabave

“Uzimajući u obzir lošu hidrologiju i proglašeno stanje prirodne nesreće u 2012. godini, kao i dobru hidrologiju početkom 2013. godine, stručne službe JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar će razmotriti sve okolnosti poslovanja te će društvo, ako bude potrebe, poduzeti aktivnosti na pokretanju tarifnih postupaka za 2014. godinu, a to će u prvom redu ovisiti o cijeni nabave nedostajućih količina električne energije na tržištu, odnosno o hidrologiji u idućem razdoblju”, naveli su jučer iz poduzeća Elektroprivreda HZ HB. Kada je u pitanju cijena struje u ovoj godini, ona se neće mijenjati iz razloga jer je Regulatorna komisija za električnu energiju u FBiH (FERK) na svojoj 12. sjednici održanoj 9. 7. 2013. donijela zaključak o obustavi tarifnih postupaka za JP EP HZ HB d.d. Mostar pokrenutih na njihovu inicijativu. “JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, kao regulirano poduzeće, dužno je poštivati sve akte FERK-a koji proistječu iz njihove nadležnosti utvrđene Zakonom o električnoj energiji. U svezi s tim poštivala je i odluku FERK-a od 21. 5. 2013., te je pripremila i pravovremeno FERK-u dostavila podatke i potrebnu dokumentaciju sukladno pravilniku za tarifnu metodologiju i tarifne postupke i pravilniku o izvještavanju”, naveli su iz EP HZ HB.

Otvaranje tržišta

Iz ovog poduzeća su nadalje naveli kako imajući u vidu otvaranje tržišta električne energije od 1. 1. 2015. godine, kao i složenost tarifnih postupaka u ovom trenutku ne žele špekulirati o mogućoj cijeni električne energije u dužem razdoblju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.