Udar na građane

Cijene goriva ruše sve rekorde

Foto: VL PHOTO
Cijene goriva ruše sve rekorde
28.07.2011.
u 09:07
Trenutačno se za litru goriva plaća 2,35 ili 2,40 KM, ovisno o vrsti. Tako je premašen rekord iz srpnja 2008. kada je cijena za super 95 iznosila 2,30 KM po litri
Pogledaj originalni članak

Prođe tek tjedan ili dva, a na displejima benzinskih crpki zasvijetle nove cijene goriva, naravno više i svih vrsta goriva. To jednostavno više nitko i ne komentira, smatrajući to nečim što je “odozgo” dano i na što se jednostavno ne može ni utjecati. Pa uostalom to više i ne zovu poskupljenjem nego usklađivanjem cijena. Zanimljivo kako to usklađivanje uglavnom udari po džepovima potrošača.
I prije nekoliko dana cijene goriva su porasle za 5 feninga po litri. To se zna ponoviti i po nekoliko puta mjesečno. Poskupljenja od po pet feninga po litri pokazala su se učinkovitim. Vlasnici limenih ljubimaca računaju da je to neznatno poskupljenje te da nije vrijedno pozornosti. A opet, kako i reagirati na poskupljenje benzina, kada mnogi plaču za poskupljenjem kruha i mlijeka; benzin je ipak luksuz? No pet po pet i samo tijekom ove godine nabroji se tridesetak feninga.
Nitko više i ne gleda koliko stoji litra benzina ili dizela, jednostavno se stane kraj crpke, a njih ima na svakom koraku, pruži novčanica od 20 ili 50 maraka, ovisno o imovnom stanju, te nakon što “klapne” zatvarač za gorivo, nastavi putovanje. Uopće se ne pita koliko je litara uliveno, jer kada se upali crvena lampica, opet će pred crpku.
Trenutačno se za litru goriva plaća 2,35 ili 2,40 KM, ovisno o vrsti. Tako je premašen rekord iz srpnja 2008. kada je cijena za super 95 iznosila 2,30 KM po litri. Doduše, još nije dostignuta rekordna cijena dizela, koji je 11. srpnja iznosio 2,56 KM, tada se cijena sirove nafte na svjetskoj burzi vrtjela oko 150 dolara po barelu. Sigurno je da će to biti uskoro. Lani u ovo doba litra goriva je bila oko dvije marke. Točnije, 13.srpnja litra nafte je stajala 2,02 KM, a benzina 2,07. A godinu dana prije cijene goriva bile su niže za cijelu marku. Početkom travnja 2009. za litru dizela plaćalo se 1,47 KM, za litru supera 95 izdvajalo se 1,49 KM, cijena goriva porasla je za 60-ak posto. U travnju 2009. građanin Federacije je za svoju prosječnu plaću mogao naliti 500 litara goriva; prosječna plaća iznosila je 735 KM.

Danas za prosječnu plaću se može uliti 341 litra goriva, vjerojatno iste kvalitete. Za razliku od 159 litara, prosječan Bosanac ili Hercegovac može natočiti tri-četiri puna spremnika i vozati se cijelo tromjesečje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.