Vc

Cijena zemljišta bila 20 KM, a sada dostiže cijenu od 120!

Foto: mw.nl
Cijena zemljišta bila 20 KM, a sada dostiže cijenu od 120!
21.07.2011.
u 09:51
Problemi s vlasnicima zemljišta u Federaciji umnogome blokiraju važne infrastrukturne projekte. Problem se mora rješavati
Pogledaj originalni članak

Problemi s vlasnicima zemljišta na trasi koridora Vc i drugih planiranih cesta u Federaciji BiH umnogome blokiraju ove važne infrastrukturne projekte.

Novi pristup

U pokušaju da prevlada ove probleme, federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić uskoro će pred entitetsku Vladu izići s prijedlogom novog pristupa eksproprijaciji.

-Na trasi koridora Vc imamo problem, jer zemlja koja se prodavala po 20 KM za četvorni metar, sada dostiže cijenu od 120 maraka. Mi ćemo vrlo brzo pred Vladu izići s prijedlogom da se pitanje eksproprijacije riješi tako što će se izvršiti procjena građevinskog ulaganja. Vlasnicima bi se namirivao taj iznos ili bi mu se davala druga lokacija na kojoj bi bio izgrađen stambeni objekt. Treba znati da mi imamo i mogućnost ući na trasu gdje su bespravno izgrađeni objekti bez ikakvog obeštećenja vlasnika, ističe ministar Bijedić. Ušteda na vremenu bi bila velika, jer bi se ljudima jasno ponudile opcije ili da prihvati iznos procijenjenih građevinskih radova ili rušenje bez naknade. -Mislim da je s naše strane vrlo korektno i socijalno odgovorno da se vlasnicima bespravno izgrađenih objekata ponudi naknada u visini iznosa njihovih ulaganja u građevinski objekat. Međutim, pokušaje da se na račun autoceste ostvare nerealni profiti ne treba dopustiti, kaže ministar. Na trasi koridora Vc moraju se uklanjati cijela naselja s nelegalnim objektima. Taj problem je došao do izražaja na sarajevskoj zaobilaznici, ali u ministarstvu su uvjereni kako će sličnih poteškoća biti i na većini drugih dionica, kao i na drugim cestama, poput one Stolac - Neum.

Dvije marke

-Imamo skoro završenu dokumentaciju za brzu cestu Stolac - Neum i sada se traži model financiranja. Rokovi ovise o brzini eksproprijacije, koja se i ovdje pojavljuje kao problem, jer na jednom dijelu te trase vlasnici kamenjara traže 120 maraka po četvornom metru zemljišta. Prije ove priče zemlja je na tom području prodavana po dvije marke, a sada traže cijenu kao u Dubrovniku, kaže ministar Bijedić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.