VELEPOSLANIK SAD-a

Charles English: Razočaran sam zbog propuštenih prilika

Foto: VL FOTO
Charles English: Razočaran sam zbog propuštenih prilika
04.07.2010.
u 10:55
Sada je vrijeme da se građani ove zemlje fokusiraju na ono što ih može ujediniti, kazao je English na obilježavanju neovisnosti SAD-a u Sarajevu
Pogledaj originalni članak

Došao sam u ovu zemlju kao američki veleposlanik u nadi da mogu doprinijeti vašem napretku. Sada, kada se osvrnem na moje iskustvo ovdje, razočaran sam zbog propuštenih prilika da postignemo napredak u BiH. Svaki put iznova ova je zemlja imala priliku poduzeti konkretne, iako teške, korake u pravom smjeru.

Odlazak s dužnosti

Sada je vrijeme da se građani ove zemlje fokusiraju na ono što ih može ujediniti i da se prestanu baviti onim što ih lažno i bez razloga dijeli, kazao je na svečanosti obilježavanja 234. obljetnice neovisnosti Sjedinjenih Američkih Država veleposlanik te zemlje u BiH Charles English.

On ovih dana odlazi s dužnosti, a u svom zadnjem govoru u ulozi američkog veleposlanika u BiH pozdravio je “deklarativnu namjeru BiH da postane bitna članica Europske unije i NATO saveza”.

Okrenuti budućnosti

- Ali nije dovoljno samo reći da nešto želite. Članstvo u euroatlantskoj obitelji i njezinim institucijama se mora zaslužiti. U suprotnom, deklaracije ostaju samo riječi. Mi, SAD, naravno i šira međunarodna zajednica, spremni smo BiH pomoći da ono za što se deklarativno zalaže postane stvarnost, jer imamo obvezu prema građanima BiH, kazao je English. Na kraju je najavio nastavak aktivne američke politike u BiH, kazavši da će i njegov nasljednik na dužnosti veleposlanika i svi oni koji dođu nakon njega, nastaviti pomagati građanima BiH sve dok im konačno ne bude omogućeno da se okrenu budućnosti koja nosi mir, slobodu i prosperitet. Pred BiH su, kaže, teške odluke, koje moraju biti donesene. Ovo je, inače, bila zadnja proslava obljetnice američke neovisnosti u “starom” veleposlanstvu. Tijekom ove godine planirano je da američko Veleposlanstvo preseli u vlastitu zgradu, čija se gradnja na mjestu nekadašnje vojarne “Maršal Tito” na Marin Dvoru, privodi kraju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.