Posavska županija

Cesta u Posavini opasna avantura

Foto: Nada Koturić/VLM
Cesta u Posavini opasna avantura
21.04.2010.
u 09:56
Nekoliko srpskih povratnika Brvnika nije se previše žalilo. Kažu, navikli su živjeti i u puno gorim uvjetima..
Pogledaj originalni članak

Povratnička cesta na tromeđi posavskih općina Domaljevac-Šamac i Orašje u Posavskoj županiji (FBiH) te preko Grebnica s općinom Šamac (RS) nikako da postane prioritet i uvrsti se među projekte koje će federalne i državne institucije poduprijeti u obnovi.

Milijunski projekt

Radi se, naime, o milijunskom projektu za koji iz skromnih proračuna općine, pa ni županija ne mogu osigurati ukupna sredstva. No, pomoć nikako da stigne, a cesta je na dugogodišnjem čekanju. Bilo je obećanja, no svaki put ostala bi mrtvo slovo na papiru. Iznova s kišnim ili snježnim padalinama otvori se problem udarnih rupa i mina tik uz cestu s obje strane, pa vožnja od Domaljevca prema Oštroj Luci preko Brvnika postane opasna avantura. Ipak, značajno skraćenje relacije opredjeljuje gospodarstvenike, ali i građane tog područja da je koriste.

Nakon obilnih kiša krenuli smo u još jedan obilazak ceste. Cesta je ponovno u jadnom stanju, a povremena nasipanja čini taj postupak uzaludnim. Nekoliko srpskih povratnika Brvnika nije nam se previše žalilo na cestu. Kažu, navikli su živjeti i u puno gorim uvjetima. Zadovoljni su što su im bar domovi obnovljeni, a struja dovedena. Istina, s cestom bi, smatraju, brže do liječnika u Domaljevcu, no problem im više predstavlja odlagalište otpada uz samu prometnicu. Ipak, nije sve crno za spornu cestu jer protekle godine ona je donekle dovedena u prometno stanje nasipanjem, iako se znalo da je to kratkoročno rješenje. Prije rata ta je cesta bila asfaltirana, no kako je upravo tim područjem prolazila crta bojišnice, od asfalta su ostali samo tragovi. Dobro je što je počelo razminiranje područja, no obilne padaline prekinule su posao. Općina Domaljevac-Šamac kroz poseban projekt uredila je dva manja mostovna prijelaza, preduvjet za asfaltiranje, no nikako da taj projekt postane prioritet na višim razinama vlasti.

Bolje povezivanje

- Taj cestovni pravac preduvjet je boljeg gospodarskog razvoja naše općine i kvalitetnijeg gospodarskog povezivanja s općinom Orašje jer značajno, čak za tri puta skraćuje razdaljinu Domaljevac - Oštra Luka, tvrdi načelnik općine Domaljevac-Šamac Željko Josić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.