Sigurnost djece

Čak i nakon manjeg sudara, dječja autosjedalica 
je za smeće!

Foto: Sandra Mikulčić
Čak i nakon manjeg sudara, dječja autosjedalica 
je za smeće!
11.01.2011.
u 06:00
Zbog rupe u propisima, autosjedalicu osiguravatelji smatraju oštećenom tek kada su oštećenja vidljiva
Pogledaj originalni članak

Osim što je Zakon o sigurnosti prometa na cestama navodi kao jedini zakonit i ispravan način prijevoza djece u automobilu, autosjedalicu i zdrav razum pretpostavlja kao neizostavnu. Bez autosjedalice u automobilu dijete nema što tražiti, to je bar jasno svakom savjesnom vozaču i roditelju.

Na testiranje proizvođaču

Mnogi, pak, ne znaju da autosjedalicu iz automobila koji je sudjelovao u prometnoj nesreći treba baciti u smeće i zamijeniti je novom, čak ako na njoj nema vidljivih oštećenja. Jer, i zbog manjeg sudara na plastici mogu nastati mikrooštećenja koja sjedalicu čine nesigurnom. Oni koji tu informaciju znaju ipak se upuštaju u borbu s vjetrenjačama kad od osiguranja treba dobiti novac za nju. Naime, autosjedalicu osiguravatelji smatraju oštećenom kada se na njoj utvrde oštećenja.

Mikrooštećenja se ne mogu utvrditi golim okom, a slanje sjedalice na testiranje proizvođaču – koji usprkos općoj preporuci da se sjedalica nakon sudara ne upotrebljava eventualno nakon pregleda može izdati potvrdu da se sjedalica i dalje koristi – većina si roditelja ne može priuštiti. Pravilo o zamjeni sjedalice novom vrijedi bez obzira je li u trenutku sudara u sjedalici bilo dijete, ili se ona prevozila prazna. Ako je ista sjedalica sudjelovala u više od jedne nesreće, nemate o čemu dvojiti, niti su vam testiranja potrebna – morate je zamijeniti novom, kako se u nekoj novoj kritičnoj situaciji ne bi raspala pod djetetom.

Novac ili potpisana izjava

Trošak od 150 do 1000 KM – koliko, ovisno o vrsti i kvaliteti, stoji nova sjedalica – mnogima je previsok, no naš je stav da sigurnost djeteta nema cijenu. Ako niste uspjeli natjerati osiguranje da vam nadoknadi trošak autosjedalice, a sami ne možete kupiti barem najjeftiniju novu autosjedalicu za dijete, nemojte dijete prevoziti automobilom.

Kako biste si popravili izglede za dobivanje odštete, kontaktirajte proizvođača autosjedalice pa odštetnom zahtjevu priložite i izjavu proizvođača o nužnosti zamjene autosjedalice. Budite uporni u zahtjevu da dobijete novac za novu sjedalicu. S druge strane stoji vam tek procjenitelj osiguravajuće kuće – jer upravo o njegovoj procjeni ovisi hoće li se osiguravatelj protiviti isplati ili ne. Na žalost, mnogi procjenitelji smatraju da je sjedalica ispravna ako ne vide da je oštećena. U tom slučaju, inzistirajte da vam osiguranje izda pismenu potvrdu da je sjedalica ispravna.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.