trbuhom za kruhom

Čak 60.000 Srba uzelo mađarsko državljanstvo

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Čak 60.000 Srba uzelo mađarsko državljanstvo
21.09.2013.
u 00:01
Mađarsko državljanstvo od siječnja prošle godine zatražilo je više od 100.000 srpskih građana
Pogledaj originalni članak

Više od 100.000 građana Srbije od siječnja prošle godine podnijelo je zahtjev za dobivanje mađarskog državljanstva, a čak 60.000 tih zahtjeva je odobreno, pa su novi državljani Republike Mađarske već položili i zakletve, piše Blic.

Polovica ih je, uglavnom mladih, zatražila i mađarsku putovnicu jer se žele besplatno školovati u Mađarskoj. U Konzulatu Mađarske u Subotici zakletve se polažu gotovo svakodnevno, jer se dnevno primi više desetaka zahtjeva. Slična situacija je i u Beogradu.Uvjet za dobivanje državljanstva je dokaz da su im preci rođeni na teritoriju tadašnje Austrougarske do 1921. godine, kao i srednji nivo znanja mađarskog jezika. Uvjete ispunjavaju i oni kojima su preci rođeni u Bačkoj od 1941. do 1945. godine, kada je prilikom podjele Jugoslavije ona pripala tadašnjoj Mađarskoj.

- Svakodnevno se javi na desetine Novosađana, najčešće telefonom, ali i dolaze kod nas i raspituju se kako mogu postati državljani Mađarske - kazala je Melinda Ladišić, šefica novosadskog ureda CMH (Jedinstvo mađarske manjine), organizacije koja se bavi pružanjem besplatnih pravnih savjeta u vezi s državljanstvom. dok su iz mađarskog veleposlanstva u Beogradu potvrdili kako građani Srbije na državljastvo čekaju tri do šest mjeseci nakon predaje zahtjeva.

>>Ksenofobija najveća prema Romima, tražiteljima azila i Srbima

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.