Svečanost

Brucoši na svom prvom službenom predavanju

Brucoši na svom prvom službenom predavanju
02.10.2012.
u 11:44
Tri tisuće studenata pozdravio je rektor Sveučilišta Majstorović i predstavio im rad Sveučilišta, ali i njegova očekivanja od studenata
Pogledaj originalni članak

Premalena je bila velika dvorana u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru da primi mladost Hercegovine, djevojke i mladiće pred kojima se jučer otvorila nova strana života. Mostar će u sljedećih nekoliko godina, vjerojatno i desetljeće, biti njihovo mjesto boravka, a jedan od deset fakulteta ili akademija, postat će njihov dom u kojem će se školovati za i pripremati za buduće zvanje i zanimanje.

Gaudeamus igitur

Oko tri tisuće dojučerašnjih srednjoškolaca, stiglo je na prvi sat predavanja u novoj 2012./2013. akademskoj godini. Jučer je to bila svečanost, no već danas počelo je redovito predavanje na fakultetima. Himna “Gaudeamus igitur”, koju je na početku svečanosti povodom prijama mladih u akademsku zajednicu izveo Akademski pjevački zbor Sveučilišta, nagovijestila je tisućama mladih da je pred njima novo razdoblje kojeg će se prisjećati cijelog života. Nikada neće zaboraviti stotine mladenačkih ludorija, ali i stotine teških dana kada su se borili s besparicom, smještajem, ispitima i tako redom. No, ti dani se ne zaboravljaju.

S velikom pozornošću pratili su i predstavljanje članova uprave Rektorata te dekana fakulteta na kojima će ovi mladi ljudi sljedećih godina provoditi najveći dio svojih studentskih dana. Naklon svakog dekana popraćen ja i zasluženim pljeskom, no pljesak se “prolomio” kada je za pozornicu došao rektor dr. Vlado Majstorović. U svom obraćanju, rektor je predstavio Sveučilište, ali i proces reforme na Sveučilištu, te očekivanja, kako od studenata, tako i profesora Sveučilišta.

Poruke rektora

- Od Sveučilišta očekujem da vam pruže potrebna znanja i vještine za kvalitetniji život u budućnosti te da vam osigura društveno, humanističko i kulturno okruženje u 21. stoljeću u kojem želite biti aktivni građani i sudjelovati u društvenim procesima i razvoju zajednice. Veliki su to izazovi na koje Sveučilište ne može samo odgovoriti. Potrebno nam je partnersko okupljajuće djelovanje svih koji utječu na razvoj Sveučilišta i naše zajednice: sudionika političkih procesa, lokalne zajednice, općina i županija - osnivača Sveučilišta, poduzetnika i gospodarstvenika, javnih i kulturnih djelatnika, rekao je Rektor.

“Vilo moja”, opet se čulo s pozornice i dugotrajni pljesak Akademskom pjevačkom zboru Sveučilišta.

Nakon svečanosti, brucoši, barem su ih tako ranije nazivali, otišli su do matičnih fakulteta, gdje su prikupili podatke, kako, kada i gdje ih čekaju predavanja.

Mostar se jučer preporodio. Ulice su prepune mladih Mostaraca, Gruđana, Širokobriježana,... a tu su i mladi izvan Hercegovine ali i izvan države Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.