Upozorenje

Broj nezaposlenih u FBiH porastao za 100.000 ljudi

Broj nezaposlenih u FBiH porastao za 100.000 ljudi
25.05.2012.
u 09:32
Mladi ne vide perspektivu opstanka, vlasti im ne nude nikakvu nadu
Pogledaj originalni članak

Tijekom rasprave na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH oporbeni zastupnici upozorili su da su među najugroženijim kategorijama u državi mladi koji i nakon obrazovanja postaju tek brojka na Zavodu za zapošljavanje. Bez jasne vizije i kapitalnih ulaganja, federalni proračun je pun manjkavosti te, kako je navela oporba, predstavlja sredstvo Vlade u obmanjivanju javnosti i davanju nerealnih obećanja. Po tome dokumentu mladi su gurnuti na margine društva bez jasne perspektive zbog čega ne treba čuditi što najveći broj sebe vidi izvan ove zemlje.

Bez prolazne ocjene

Dvoje mladih oporbenih zastupnika Mirza Ustamujić i Tanja Vučić, članovi Povjerenstva za mlade Zastupničkog doma ukazali su na brojne propuste aktualnih vlasti. Ustamujić, koji je predsjednik Povjerenstva za mlade naveo je da i sam Federalni zavod za zapošljavanje u informaciji dostavljenoj Vladi Federacije BiH ističe kako nema pomaka u rješavanju nezaposlenosti. Po tim podacima u posljednjih deset godina broj nezaposlenih povećan je za čak 100.000 novih osoba, dok se novac za otvaranje novih radnih mjesta razbacuje. Ministarstvo obrazovanja i znanosti je realiziralo transfere i grantove u iznosu od nešto više od 50%, te ne može dobiti prolaznu ocjenu jer svi znamo u kakvoj je situaciji obrazovanje i obrazovni sustav, bez povezanosti s tržištem rada”, rekao je Ustamujić.

Bez kriterija

Vučić se osvrnula na grantove Ureda predsjednika Federacije te je pritom postavila pitanje kriterija na temelju kojih su dodjeljivana sredstva te naglasila kako su mnogi sportski klubovi s toga popisa drugoligaši ili igraju u nižim ligama. Unatoč vrhunskim rezultatima i perspektivi, niti jedan atletski klub nije dobio potporu, a smatram to nepravednim jer je uz karate jedan od najperspektivnijih pojedinačnih sportova u FBiH u koji treba ulagati. Posljedica toga jeste i neodlazak brojnih sportaša na velika sportska natjecanja i zaustavljanje njihovog sportskog razvoja. Sve to dovodi do negativnog trenda prijelaza bh. sportaša u druge saveze gdje im se nude veći izgledi za daljnji razvoj. Naglasila je kako su mladi budućnost države i da je nužno žurno rješavanje problema nezaposlenosti mladih kako bi zaustavili negativan trend iseljavanja iz Bosne i Hercegovine, na što su mladi prisiljeni zbog položaja koji imaju trenutačno u državi. Zbog sveukupne situacije koja je u najmanju ruku zabrinjavajuća, Povjerenstvo za mlade je iniciralo održavanje tematske sjednice o položaju mladih. Ovu su inicijativu zastupnici u Zastupničkom domu PS FBiH podržali.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.