Vjerski odgoj

Bozanić spašava župni vjeronauk

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Bozanić spašava župni vjeronauk
09.08.2010.
u 08:01
Zbog naglaska na školski vjeronauk, onaj u župi gotovo je sasvim marginaliziran
Pogledaj originalni članak

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić formirao je "krizni stožer" za spas župnog vjeronauka. Dekretom br. 1932/2010. 30. srpnja osnovao je posebno povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za župnu katehezu, koje dotad nije postojalo, da se vrati značenje župnom vjeronauku, koji je školski gotovo devastirao.

Programi za različite dobi

– Povjerenstvo je koordinacijsko tijelo Zagrebačke nadbiskupije koje djeluje pri Uredu za župnu katehezu. Glavna je zadaća analiziranje biskupijskih prilika s pogledom na stvarne potrebe župne katehetske prakse, briga za poboljšanje uvjeta katehetskog poučavanja na nadbiskupijskoj i župnoj razini, izrađivanje programa djelovanja kojima će se odrediti jasni ciljevi, predložiti smjernice i pokazati konkretne akcije, promicanje formacije župnih kateheta, izrađivanje sredstva za župni katehetski rad, kao što su katekizmi, programi za različite dobi (odrasli, mladi i djeca), vodiči za katehete i materijali za katehizante – rekao nam je Zvonko Franc, Bozanićev glasnogovornik.

Povjerenstvo će surađivati s nadbiskupijskim Uredom za vjeronauk u školi, Povjerenstvom za pastoral mladih te s Povjerenstvom za obiteljski pastoral.

U Crkvi se na različitim razinama govori kako je školski vjeronauk naštetio župnom. Crkva se nipošto ne bi odrekla vjeronauka u školi, ali je župna kateheza važnija za formiranje vjernika i vjerničkih zajednica. Vjeronauk u školi zamišljen je kao "informacija", a onaj u župi kao "formacija", no zbog naglaska na školski, onaj u župi gotovo je sasvim marginaliziran. U župi sv. Josipa na Trešnjevci konstatiraju kako je "nakon uvođenja vjeronauka u osnovne i srednje škole 1991./1992 došlo do stanovitog zapostavljanja, ponegdje i potpunog napuštanja župne kateheze".

Ne znaju se niti prekrstiti

HBK i Nacionalni katehetski ured 2000. su objavili Plan i program župne kateheze koji je trebao stvoriti kvalitetniji suodnos sa školskim vjeronaukom. Kao glavni nedostaci navode da je dobna kateheza preslika školskog vjeronauka, formalno ispunjenje uvjeta za primanje sakramenata.

– Bez vjeronauka, župe svodimo na ured za servisne usluge. Neki pripravnici za krizmu, u osmom razredu, jedva se znaju prekrstiti. Ne može se na župnu katehezu dolaziti kad nema treninga, informatike, TV serija, učenja za kontrolni – tvrdi don Krešo Puljić, župnik sv. Ivana Apostola i Evanđelista u Mostaru.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.