SKANDAL

Bošnjacima invalidnine za jedan obični papir

Foto: arhiva VL
Bošnjacima invalidnine za jedan obični papir
28.07.2010.
u 07:59
I dok su, kako kažu, ranjeni pripadnici HVO-a zakonom zadane kriterije morali ispunjavati i izvaditi desetak dokumenata, pripadnici Armije BiH naknade su stjecali jednim papirom...
Pogledaj originalni članak

Dok su pripadnici HVO-a za dobivanje invalidske mirovine trebali izvaditi desetak dokumenata za ostvarivanje istih prava, bivšim pripadnicima Armije BiH bilo je dovoljno posjedovati tek uvjerenje kojim se potvrđuje da su, kako se službeno navodi, “u vrijeme obrambenog-oslobodilačkog rata u BiH bili pripadnici neke od postrojbi Armije BiH”.

Segregacija HVO-a

Ovakav vid administrativne segregacije, zajedno s pratećim pisanim dokazima, prezentirali su nam članovi HVIDR-e Herceg Bosne. Uz napomenu da su pukim izdavanjem uvjerenja o pripadnosti Armiji BiH u registar invalida rata samo u Sarajevskoj županiji uveli oko 10.000 invalida, članovi HVIDR-e dostavili su nam dokaz da je po istom rješenju invalidninu stekao Omer Bašić, glavni federalni inspektor za braniteljsko-invalidsku zaštitu pri Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida rata.

Još je prije zbog stečene invalidnine prozivani Bašić, prema rješenju koje nam je ustupljeno, otišao u invalidsku mirovinu, i to pomoću uvjerenja o pripadnosti oružanim snagama Armije BiH, koje mu je 23. prosinca 2006. godine izdala Uprava za obranu Sarajeva - Odjel za obranu općine Centar. Ogorčeni ovakvim privilegiranim metodama koje su koristili pripadnici Armije BiH, članovi HVIDR-e Herceg Bosne napominju da su ona u potpunosti u zakonski u sukobu s “Instrukcijama o aktivnostima na provjeri podataka vojne evidencije i izdavanju novih uvjerenja o pripadnosti oružanim snagama, okolnostima i načinu stradanja branitelja domovine” koje je bivše Ministarstvo obrane Federacije BiH donijelo 3. rujna 2004. godine.

Po tom naputku za dobivanje mirovine svi pripadnici Armije BiH i HVO-a trebali su, uz uvjerenja o sudjelovanju u obrambenom ratu, dostaviti dokaze o okolnostima i načinu stradanja, zajedno s izjavom svjedoka, zapovjednika postrojbe, stupnjem oštećenja izdanom i ovjerenom od odgovarajućeg liječničkog povjerenstva...

Kako će provesti reviziju


I dok su, kako kažu, ranjeni pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane zakonom zadane kriterije morali ispunjavati, brojni pripadnici Armije BiH invalidske naknade stjecali su običnim papirom - uvjerenjem da su tijekom rata bili pripadnici neke od njihovih postrojbi.

Stoga se postavlja pitanje kako će ministar za pitanja branitelja i invalida rata Zahid Crnkić na primjeren i zakonit način provesti prije nekoliko godina obećanu reviziju invalida koji su preko lažnih liječničkih potvrda dobili mirovine ili invalidnine. Ovih dana o radu njegova ministarstva i glavnog revizora očitovanje će tražiti zastupnici u Parlamentu Federacije BiH.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.