Orašje

Bolnica koja život znači dobila opremu koja je nedostajala

Foto: Marko Mišković
Bolnica koja život znači dobila opremu koja je nedostajala
28.08.2013.
u 10:33
Dobila nedostajuću opremu, kirurške dvorane, novu kuhinju i tehnički blok
Pogledaj originalni članak

Posljednjih deset godina traje kontinuirani proces dogradnje i opremanja Županijske bolnice županije Posavske u Orašju, zdravstvene ustanove koja ima povijest jer je iznikla iz Domovinskoga rata kada je bila smještena u podrumskim prostorima franjevačkoga samostana u Tolisi. Lokalna zajednica je 2004.godine napravila projekt opremanja i dogradnje županijske bolnice i preseljena je u Orašje.

Opstojnost žitelja

U vremenu od 2004. godine do 2008. godine Vlada Republike Hrvatske izdvojila je oko šest milijuna KM za građevinski objekt (jer se opredijelilo za dogradnju postojećeg objekta veličine od oko 3000 metara četvornih), te za opremu bolnice (nabavljen CT aparat i radiološka digitalizirana oprema). Vlada županije Posavske uložila je više od 5,5 milijuna konvertibilnih maraka u Županijsku bolnicu.

- Zdravstvo je jedan od prioriteta Vlade županije Posavske.

Ustrajno smo i u skladu s proračunskim mogućnostima postupno ulagali u Županijsku bolnicu Orašje, kao njezin osnivač. Bolnica je puno više od projekta, ona znači život i opstojnost žitelja naše tri posavske općine, pa i šireg prostora. Koliko smo ozbiljno prihvatili ovaj projekt dovoljno govori činjenica o tome da je Vlada županije Posavske osigurala više od 5,5 milijuna konvertibilnih maraka za uređenje i opremanje bolnice. Sve to govori koliko njen rad smatramo iznimno važnim. Vlada županije Posavske je još od 2006. godine financijski podržala stipendiranje studenata Medicine. Ove godine studenata na medicinskim fakultetima ima 18, čime želimo domaći kadar zadržati u bolnici, izjavio je predsjednik Vlade županije Posavske mr. sc. Marijan Oršolić koji je nakon redovitoga zasjedanja Vlade županije Posavske zajedno s ministrima obišao Županijsku bolnicu u Orašju kako bi se na terenu uvjerio u napredak posljednje faze investicije opremanja bolnice.

Spašeni životi

-Smatram da svi trebamo biti ponosni na ovaj projekt. I naši osiguranici i medicinsko osoblje može biti zadovoljno postojećim uvjetima liječenja i rada. Kao i u svakoj Kliničkoj ustanovi pacijenti u Županiskoj bolnici županije Posavske u Orašju mogu dobiti kompletnu dijagnostiku i zdravstvenu uslugu koja podrazumijeva i komplicirane operativne zahvate. Zbog proširenih mogućnosti davanja zdravstvenih usluga, mnogi životi su ovdje spašeni. Završili smo opremanje dvije operacijske dvorane i jedinice intenzivnog liječenja. Cijelo vrijeme funkcioniranja Županijske bolnice u Orašju, kuhinja je radila u više nego skromnim uvjetima. Nabavili smo novu kuhinju a završava se i Tehnički blok, posebna zgrada koja će biti višenamjenska i za Dom zdravlja. Iz proračuna Federacje Bosne i Hercegovine za ovaj smo projekt obnove i dogradnje Županijske bolnice u Orašju dobili svega 600.000 konvertibilnih maraka. Iako oni pomažu kroz Fond solidarnosti nadam se da će u ovoj završnici pokazati razumijevanje za probleme zdravstva. Prije svega zahvalni smo Vladi Republike Hrvatske bez koje zacijelo ovog projekta ne bi bilo te Vladi županije Posavske koja nas je uporno i ustrajno pratila unatoč teškim financijskim vremenima, zaključila je ravnateljica bolnice dr. Ružica Vukić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.