Biskupska konferenci

Bolja situacija u BiH moguće samo trajnim političkim rješenjem

Foto: Zvonimir Ćorić
Bolja situacija u BiH moguće samo trajnim političkim rješenjem
05.11.2009.
u 23:00
Biskupi pozivaju sve sudionike pregovora da se u donošenju trajnog rješenja za BiH ravnaju pravdom.
Pogledaj originalni članak

Biskupska konferencija BiH za zasjedanja u Sarajevu saslušala je izvješće apostolskog nuncija Alessandra D’Ericca koji je biskupe upoznao s radom Mješovitog povjerenstva za provedbu Temeljnog ugovora između BiH i Svete Stolice, kao i s dodatnim protokolom na Temeljni ugovor.

Međunarodni posrednici

Biskupska konferencija, povodom najnovijih nastojanja međunarodnih posrednika, pozdravlja i podržava sva nastojanja koja imaju za cilj ispravljanje postojećih institucionalnih nepravdi, kao jednu od glavnih smetnji funkcioniranju države i razloga blokade procesa o stabilizaciji i pridruživanju.

Očito da aktualno stanje duha građana ove zemlje i njihova socijalna ugroženost, a napose odnosi među ovim narodima, zahtijevaju punu odgovornost i zauzetost svih sudionika u procesu pregovaranja, jer je jedino tako moguće doći do poboljšanja situacije u BiH, smatraju biskupi.

Prema riječima kardinala Vinka Puljića, to neće biti moguće bez trajnog političkog rješenja kojim će svim građanima biti zajamčena prava i slobode, a trima konstitutivnim narodima osiguran jednak status u BiH.

Daytonsko rješenje, a još više njegova provedba, predstavnike hrvatskog naroda, na štetu demokratskih i reintegracijskih procesa u BiH, isključilo je iz pravnog procesa odlučivanja, a hrvatski narod dovelo u posve neravnopravan položaj, istaknuli su bosanskohercegovački biskupi.

Kreševska deklaracija

U tom smislu BK BiH je čvrsto uvjerena da društvo nije moguće demokratizirati političkim rješenjima koja bilo koji od njegovih konstitutivnih naroda isključuje iz ravnopravnog sudjelovanja u vlasti. Biskupi pozivaju sve sudionike pregovora da se u donošenju trajnog rješenja za BiH ravnaju pravdom, a predstavnike hrvatskog naroda podsjećaju na načela koja su prihvatili u Kreševskoj deklaraciji.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr