ŠIRENJE OPTUŽNICE

Bojadžić odgovara i za logore Armije BiH u Donjoj Jablanici

Bojadžić odgovara i za logore Armije BiH u Donjoj Jablanici
17.03.2012.
u 11:50
U Donjoj Jablanici je bila smještena baza Zukinih vojnika, a u sklopu koje je bio i logor za zatočene Hrvate
Pogledaj originalni članak

Nihad Bojadžić i njegovi pomoćnici će biti optuženi u predmetu “Jablanica” i za logore u Donjoj Jablanici u kojima su bili zatvarani zarobljeni hrvatski civili i pripadnici HVO-a.

Zukina baza

Na ovoj lokaciji je bila smještena baza Specijalnog odreda za posebne namjene pri stožeru Vrhovnog zapovjedništva Armije RBiH “Zulfikar”, a u trapovima su bili zatočeni Hrvati koji su izvođeni samo kada su ih vojnici Zulfikara Ališpahe htjeli prebijati, mučiti, ubijati. Kako doznajemo od ljudi koji su bili na ovoj lokaciji, na ovom mjestu se pojavljivala i Rasema Handanović Zolja koja je bila pripadnica ovog zloglasnog odreda. Nakon što je postigla sporazum o priznanju krivice s Tužiteljstvom BiH, očekuje se kako će i ona pred Sudom BiH progovoriti o zlodjelima koja su počinjena na ovoj lokaciji, a koja je teško i pobrojati.

Svjedočanstva logoraša

Već su u javnost izlazila svjedočanstva Hrvata koji su prošli logore u Donjoj Jablanici, a unatoč tome, još nikome nije suđeno zbog ovih zločina. Zlostavljani Hrvati izravno povezuju Bojadžića i ostale optužene u slučaju Trusina za maltretiranja, zlostavljanja, ponižavanja i ubojstva zatočenih Hrvata. Inače, kako je u četvrtak odlučio Sud BiH, suđenje za logore Armije BiH u Jablanici bi trebalo početi 20. ožujka, odnosno, idući tjedan. Očekuje se kako će tijekom ovoga procesa konačno na vidjelo izaći istina o strahotama koje su na ovim lokacijama proživjeli zatočeni Hrvati. Sporazum Handanović i Tužiteljstva BiH osigurava prvi put da se čuje priznanje i istina iz usta onih koji su provodili mučenja, odnosno, sudjelovali u njima. Osim logora u Jablanici, Bojadžiću i ostalima se sudi i za zločine u selu Trusina, gdje su zatočeni hrvatski civili i pripadnici HVO-a strijeljani nakon što je Armija BiH osvojila ovo hrvatsko selo.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Axel
Axel
15:19 17.03.2012.

- nemoguce...ovo je cisto politicko manipuliranje cinjenicama. Kakvi logori,kavi zlocini, zlocinci. Obmanjivanje javnosti! Lijepo ministar kaze,kategoricki da na \"teritoriju\" koje je drzala ABiH nije bilo logora niti icega slicnog. To su bili centri za smjestaj, sa bkenie cetiri zvjezdice, u kojim su se cuvali pripadnici druhih nacija da nebi naudili sami sebi,pa sljedom toga odluceno je da ih se smjesti u takve centre. Mozda jedni problem cini cinjenica da ima onih koji su \"luksuzni \" smjestaj prezivjeli, pa imaju morala da nesto traze!? Zaista nevjerojatno u ljudskoj povjesti. Sram ih bilo...

BU
Buranglez
22:05 17.03.2012.

alex upravu si i ja sam se iznenadio ovome zar je moguće da su postojali logori u jablanici i konjicu a znaš šta me jos više čudi kako ni jedan pripadnik ABIH nije komentiro ili se sažalio nad žrtvama ili se i sami IBRETE kako to bili logori a oni nisu znali,a sad im ipak drago sto nisu nikoga \'\'posluživali\'\' u tim hotelima sa batinama pa mirno spavaju, SRAMOTA. a ja znam jednog 2 momka koji su ubijeni u tom logoru Z.M. i G...